Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,55 Ft
Euró
391,49 Ft
Font
458,12 Ft
Bitcoin
59,403 $

Drónokat vetettek be a kijárási tilalom betartására egy kínai városban

Egy 60 drónból álló flottát vetettek be a dél-kínai Kuangcsou városában, hogy az otthonmaradásra és a maszkviselésre kérjék az embereket.

A koronavírus-járvány miatt védõmaszkot viselõ férfi képe tükrözõdik egy tócsa vizében Kuangtung tartomány székhelyén, Kuangcsouban (Kanton) 2020. május 29-én. MTI/EPA/Alex Plavevski
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Minden egyes alkalommal, amikor felbukkan egy járványgóc Kínában, azt viszonylag gyorsan sikerül elnyomnia a hatóságoknak a rendkívül szigorú lezárásokkal és az érintett település(ek) végigtesztelésével.

A Kína déli részén található Kuangcsou esetében is ezt a jól bevált taktikát alkalmazzák, ám most egy fokkal nehezebb dolguk van, mivel a delta koronavírus-variáns (ismertebb nevén indiai variáns) ütötte fel a fejét, melynek ragályozóképessége jóval nagyobb a korábbi mutációknál. Soron kívül Beismerte a gyógyszergyártó, hogy vérrögöt okozhat a Covid-oltóanyaga

Az elmúlt 24 órában hat új esetet találtak a városban, amely 100-ra növeltek azok számát, akik a legújabb járványkitörésben megbetegedtek. A kínai hatóságok ezért nyomatékosan be akarják tartatni az ideiglenes járványügyi korlátozásokat.

A rendőrség például kamerákkal felszerelt drónokat vetett be, melyeken keresztül közérdekű üzeneteket sugároznak szerte a városban – írja az ABC News. Az üzenetek keretében nyomatékosan megkérnek mindenkit, hogy maradjanak otthon, mert az a legbiztonságosabb.

A drónok azonban nem az egyetlen megfigyelő eszközök, amiket a hatóságok bevetettek a rend megtartása érdekében, többek között egy telefonos alkalmazáson is jelezni kell az egészséget, de lázmérés és városon belüli utazási korlátozások is vannak.

Kuangcsou-ban több városrészt is karantén alá vetettek, az érintett helyszínekre csak nagyon korlátozott mértékben lehet utazni, mint ahogyan kiutazni is. Ezen felül a mozikat és egyéb beltéri szabadidős tevékenységeket is felfüggesztették egy időre.