Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,54 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
455,41 Ft
Bitcoin
57,371 $

Tovább rontott a járvány az egyetemisták mentális egészségi állapotán

Jelentősen romlott egyetemi hallgatók mentális egészségi állapota a koronavírus-járvány ideje alatt, és egyelőre nem látni a depresszió és a szorongás végét.

Fotó: Unsplash/Jeswin Thomas
Egészség/Életmód

Kornis Vivien

Szerkesztő

Egy négy éven tartó megfigyelés eredményeként a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az egyetemi hallgatókat érintő szorongás és depresszió egyre csak növekszik, ahogy egyre kevesebb időt töltenek alvással, ám egyre több időt töltenek a telefonjaik használatával. 

A Chron.com, vagyis a Houtson Chronicle napilap online platformjának összefoglalója szerint a Dartmouth Főiskola kutatói 2017-ben, 217 elsőéves hallgató megfigyelésével kezdték meg a vizsgálatukat, hogy megértsék, milyen tényezők és hogyan befolyásolják a fiatalok viselkedését. Eredményeik szerint a tanulók szorongása hol erősödött, hol csökkent, és ez a hullámzás általában a vizsgaidőszakban ért a csúcsára. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A járványhelyzet azonban tovább rontott a hallgatók mentális egészségügyi állapotán, hiszen egyre inkább depressziótól és a szorongás tüneteitől szenvednek, ami úgy tűnik, nem akar alábbhagyni – közölte Andrew Campbell kutató, számítástechnika professzor. 

A Dartmouth Főiskola tudományos munkatársainak tanulmánya rámutat arra, hogy a közegészségügyi válság hogyan befolyásolja a fiatalokat, és kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy mit tesz a társadalom annak a csoportnak a támogatásáért, amely hosszú évek óta, már a világjárvány kirobbanása előtt is aránytalan mértékben küzdött mentális egészségi problémákkal.

A kérdés az, hogy meddig maradnak még így. 

Andrew Campbell

A tanulmány az egyre növekvő számú kutatások eredményeihez járul hozzá, melyek azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány hatása túlmutat a fizikai egészségen és a biztonságon, különösen azért, mert az embereknek meg kell küzdenie az elszigeteltséggel, gyásszal, munkanélküliséggel, és a jövővel kapcsolatos bizonytalanságokkal is. A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint egyre növekszik azon felnőttek száma, akik mentális egészségügyi ellátásra, terápiára szorulnak a szorongás és depressziós epizódok miatt.

A Dartmouth Főiskola kutatói egy StudentLife nevű mobilalkalmazás segítségével gyűjtötték össze a vizsgálatban résztvevő hallgatók adatait többek között a tartózkodási helyükről, a telefonhasználtukról, az alvási szokásaikról és mozgásszegény mindennapjaikról. Az alkalmazás heti értékeléseket nyújtott, a hallgatók pedig visszajelzéseket adhattak a hangulatukról és a stressz-szintjeikről. 

A kutatók a hallgatóktól begyűjtött adatokat összehasonlították a szélesebb körű nyilvánosság online keresési szokásaival, és megállapították, hogy a tanulók magasabb szintű stresszről számoltak be, amikor az emberek a “Covid-kimerültség” (covid fatigue) kifejezés után kutattak a neten. A kutatók szerint a keresett kifejezés és bizonyos magatartások, például a telefonhasználat növekedése között lévő szoros összefüggés segít megérteni a jelenséget, és magyarázatot ad arra, hogy a “Covid-kimerültség” hogyan befolyásolja a mentális egészségügyi állapotot.

Andrew Campbell és Jeremy Huckins egyetemi oktató elmondta, hogy tavaly tavasszal kezdték észrevenni a viselkedésváltozás első jeleit. A 2020 júniusában közzétett korai eredmények azt mutatják, hogy a hallgatók mozgásszegényebb életmódot folytattak, mint korábban, és kevesebb helyre látogattak el, ami azt jelzi, hogy betartották a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében hozott korlátozásokat és az irányelveknek megfelelően viselkedtek. 

A 2020-as tavaszi szünet ideje alatt megnőtt a szorongás és a depresszió aránya a hallgatók között, annak ellenére, hogy ebben az időszakban a diákok általában többet alszanak és alacsonyabb szintű stresszről számolnak be – hangsúlyozta Campbell és Huckins. Ez a változás egyelőre nem állt vissza a járvány előtt normális szintekre.

A pandémia előtt néhány hallgató egyértelműen szorongott vagy depressziós volt, de nem ez volt a legjellemzőbb a diákok között. Hatalmas változásokat tapasztalunk a mentális egészség és a viselkedés terén a Covid miatt. Soha korábban nem láttunk ehhez hasonlót.

Jeremy Huckins

A kutatás eredményei egy kifejezetten nehéz dartmouth-i szemeszter után kerültek közzétételre. Négy hallgató életét vesztette az elmúlt évben, és számos dartmouth-i diák szerint ezért részben a főiskola nem megfelelő, mentális egészségügyi forrásai, irányelvei a felelősek. 

Beau DuBray elsőéves hallgató novemberben véget vetett saját életének, Connor Tiffany, szintén elsőéves hallgató “váratlanul” életét vesztette márciusban, Elizabeth Reimer, ugyancsak elsőéves hallgató májusban hunyt el New York-i otthonában. Lamees Kareem áprilisban vesztette életét, egy koronavírushoz nem követhető megbetegedés szövődményeiben. 

Az egyetemi campuson számos graffiti bukkant fel különböző helyszíneken múlt hónapban, melyek az intézmény vezetőségét bírálták a mentális egészségügyi válság kezelése miatt. A főiskola az elhunyt hallgatók emlékére megemlékezést tartott, és ígéretet tett arra, hogy erőfeszítéseket tesz a mentális egészségügyi ellátás javításáért, illetve rugalmassággal kezeli a szemeszter végi határidőket. A Dartmouth Főiskola ráadásul együttműködést tervez a JED Alapítvánnyal, amely a fiatalok számára lelki támogatást nyújt.

“Forradalom zajlik, lassú tempóban” – közölte Campbell a változásokkal kapcsolatban, és hozzátette, hogy a mobilalkalmazások és a hordható okoseszközök segítségével könnyebben azonosíthatóvá válnak a mentális egészségügyi problémák kiváltó okati és figyelmeztető jelei. A StudentLife például képes azonosítani az alvási szokásokban fellépő drasztikus változásokat, amely a mentális betegség korai tünetét jelenti.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.