Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,05 Ft
Euró
390,26 Ft
Font
456,31 Ft
Bitcoin
57,808 $

Már a ragadozó madarak szervezetében is megjelent a mikroműanyag

Amerikai tudósok számoltak be róla, hogy többek között sólymok és rétisasok szervezetében is találtak már műanyag mikroszemcséket.

Greenbox

Szabó Kata

Szerkesztő

A Közép-floridai Egyetem (UCF) tudósainak új tanulmánya, amely a igazolta a műanyag jelenlétét és mennyiségét is,  az Environmental Pollution című tudományos folyóiratban jelent meg.

A mikroműanyagok a ceruza hegyénél kisebb szemcsék, amelyek nagyobb tárgyak – ruhaanyag, a szépség- vagy más ipar számára készült textilek – darabolódásával keletkeznek. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A ragadozó madarak egy jól működő ökoszisztéma kulcsfontosságú szereplői, az emésztő rendszerükben felhalmozódó műanyagdarabok mérgezéshez, éhezéshez és kimúláshoz vezethetnek.

„Ha a csúcsragadozók populációja vagy egészségi állapota változik, az befolyásolja a táplálékláncban alattuk álló állatok, organizmusok és élőhelyek körülményeit” – mondta Julia Carlin, a tanulmány vezető szerzője, az UCF biológia szakos végzős hallgatója.

Először az 1960-as években észlelték, hogy műanyagszemcsék kerültek az állatok emésztő rendszerébe, de csak a 2010-es években került a figyelem középpontjába a probléma.

Korábbi tanulmányok halak, tengeri madarak és planktonevő gerinctelenek bélrendszerében találtak mikroműanyagokat, újabban pedig több jelentés szólt cetekről, amelyek több kilogramm műanyagtárgy felfalásába pusztultak bele.

A ragadozó madarakat eddig nem vizsgálták tüzetesebben, részben védett státuszuk miatt. Carlin és kollégája a floridai Maitland ragadozómadár-központjával együttműködve jutott adatokhoz. A központban sebesült ragadozó madarakat gyógyítanak.

A központban 63 madár gyomortartalmát vizsgálták meg, amelyek vagy holtan érkeztek az intézménybe, vagy befogadásuk után egy napon belül elpusztultak. Az állatok Florida középső részén éltek.

A vizsgált ragadozók mindegyikében találtak mikroszemcséket, a 63 állatban összesen majdnem 1200 műanyagdarabkát. A leggyakoribb típus, a szemcsék 86 százaléka mikroszál volt, mely nagyrészt mosógépekből leengedett víz révén kerül a környezetbe.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.