Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,84 Ft
Euró
387,72 Ft
Font
450,63 Ft
Bitcoin
61,163 $

Rejtélyes dolgokat rejt magában a világ legmélyebb lyuka

A szovjetek által a hidegháború kezdetekor fúrt hatalmas mélyedés a mai napig lázban tartja a kutatókat és a lelkes amatőröket.

Wikimedia Commons/Andre Belozeroff
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A hidegháború idején az Egyesült Államok és a Szovjetunió rengeteg területen vívott ölre menő harcot egymással, többször is atomtöltetekkel fenyegették meg a másikat, valamint a világűrért is gigászi csata folyt.

A mai Oroszországhoz tartozó Kola-félszigeten, a norvég határhoz közel egy hatalmas lyukat fúrtak a talajba a szovjetek, amivel akarva-akaratlanul is új világcsúcsot állítottak fel. Soron kívül Hamarosan kapható lesz Azahriah és a Tisza cipő limitált kollekciója

Az IFLScience tudósításából kiderült, hogy a lyuk legmélyebb pontja 12 261 méteren található, amivel sokkal mélyebb, mint a 11 034 méteres Mariana-árok a Csendes-óceán közepén – egyetlen különbség, hogy az átmérője nem nagyobb, mint egy közönséges konyhai tányéré.

A Mohole-projekt révén az Egyesült Államok indította el a versenyt, fő céljuk az volt, hogy mintákat gyűjtsenek be a földkéreg és a földköpeny határáról, és bár az első néhány próbálkozás sikeresnek bizonyult, végül pénzhiány miatt feladták a további fúrásokat, a projekt pedig a múlt homályába veszett.

Szovjet oldalon azonban gőzerővel dolgoztak, 1970. május 24-től egészen 1992-ig folytatódtak a fúrások, a programot végül azért hagyták abba, mert a mélyedés legalján 180 Celsius-fokot mértek, ezért már nem tudtak az eszközökkel lejjebb jutni.

A geológus szakemberek örültek, ugyanis közel 1,4 milliárd évre visszamenőleg meg tudták vizsgálni a különböző talajrétegeket, és felfedezték többek között, hogy a mélyben vizet tartalmazó sziklák is voltak, amit korábban merész álmukban sem hittek volna.

Mindezeken felül tizennégy ismeretlen mikroorganizmus fosszíliáját is megtalálták, továbbá nemesfémek lerakódásaira és ásványi maradványokra szintúgy ráleltek.

Deutsch Tamás sem hiányzik majd a köztévés EP-vitáról

A közelgő EP-választások kapcsán vitát szervez a köztévé, amelyen több párt EP-listavezetője is részt vesz.

Rekordszámú alkalmazást blokkolt a Google a Play Áruházban

2024-ben új szabályokat vezetett be a biztonsági kezdeményezése részeként a Google, amelyek értelmében jelentősen megnőtt az elutasított alkalmazások száma.