Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,41 Ft
Euró
390,99 Ft
Font
458,03 Ft
Bitcoin
63,423 $

Egy 183 méteres aszteroida halad el a Föld mellett kedden

A NASA Jet Propulsion Laboratory szerint kedden egy hatalmas aszteroida, várhatóan viszonylag közel – 7,2 millió kilométerre – fog elszáguldani a Föld mellett.

Fotó: NASA/Goddard/University of Arizona/CSA/York/MDA
Tudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

A NASA az aszteroidát „potenciálisan veszélyes objektumnak” minősítette, mivel nagyobb, mint 150 méter, és 7,2 millió kilométerre van a Földtől. A Föld közelében 64 374 kilométer/órás sebességgel fog repülni a NASA szerint, amely szorosan nyomon követi azon objektumokat, amelyek közel sodródnak a Földhöz. Bár az aszteroida várhatóan nem fog közvetlenül becsapódni, a NASA masszív megfigyelés alatt tartja.

A 2021 KT1 néven ismert aszteroida körülbelül 183 méter magas akkora mint a New York i Olimpiai Torony vagy a Seattle i Space Needle Fotó NASAGoddardUniversity of ArizonaCSAYorkMDA

Azonban nem ez az aszteroida az egyetlen, amelyik közel kerül a Földhöz. A 2021 GW4 nevű aszteroida áprilisban 19 312 kilométerre volt a Föld felszínétől, és 30 095 kilométer/órás sebességgel haladt. Gianluca Masi csillagász, a Virtual Telescope projekt alapítója szerint ez egy „kivételesen közeli találkozás” volt. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

Hétfőtől szerdáig várhatóan négy kisebb, repülőgép- vagy házméretű aszteroida halad el a Föld mellett; szerencsére egyik sem potenciálisan veszélyes. A NASA meghatározása szerint az aszteroida „a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtti kialakulásából visszamaradt kőzetdarab”. Ez az űranyag elvileg a Nap körül kering, de a bolygók gravitációs vonzása miatt időnként letér a pályájáról.

A tudósok szerint a bolygó kialakulása földközeli objektumok, köztük üstökösök és aszteroidák ütközéseire vezethető vissza. Az egyik ilyen elmélet a dinoszauruszok 66 millió évvel ezelőtti kihalására vonatkozik. A Földbe becsapódó objektumok potenciálisan jeget vagy szénalapú molekulákat tartalmazhatnak, amelyek szükségesek az állatok és növények fejlődéséhez, és geológiai változásokat is okozhatnak.

Bár a Földet évtizedek óta nem érte tömeges aszteroida-becsapódás, a NASA bolygóvédelmi részlege szerint havonta többször is kisebb aszteroidák haladnak el a Föld és a Hold pályája között. A meteoroidok, amelyek az aszteroidák egy méternél kisebb darabjai, becsapódhatnak a Föld légkörébe és felrobbanhatnak, fényes meteorzáporokat produkálva, amelyeket az emberek a házuk erkélyéről is megfigyelhetnek, szabad szemmel.

A NASA tanulmányozza, hogyan lehet eltéríteni az aszteroidák becsapódásait arra az esetre, ha egy aszteroida mégis hatalmas veszélyt jelentene az emberiségre. Az egyik ilyen, gravitációs vontatónak nevezett technika lényege, hogy egy űrhajó egy műhold kölcsönös gravitációs vonzását használná fel az aszteroida pályájának megváltoztatására, ám ez a módszer még mindig kidolgozás alatt áll – írja az USA Today.

Négy rendőrrel végeztek egy lövöldözésben az Egyesült Államokban

Megrázó eset történt az észak-karolinai Charlotte-bana, ahol négy rendőr vesztette életét egy lövöldözésben.