Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,861 $

Íme, a világ 59 legveszélyesebb biolaboratóriumainak helyszínei

Ezek a világ legveszélyesebb biolaboratóriumai, amelyekben olyan betegségeket tanulmányoznak, amelyekre jelenleg nincs gyógymód.

...svg content...Fotó: Flickr/Ars Electronica
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A King’s College London szakértői összeállították a „Maximum Biological Containment Labs Mapping Globally” (A maximális biológiai zárlatot biztosító laboratóriumok feltérképezése világszerte) című jelentést, hogy rávilágítsanak a világjárvány közepette a laboratóriumok által jelentett „jelentős kockázatokra”.

A most közzétett dokumentum – és a hozzá tartozó interaktív térkép – a négyes biológiai biztonsági szinttel rendelkező (BSL-4) 59 működő vagy tervezett labor helyszínét mutatja be, amelyek a leghalálosabb kórokozók valamelyikével foglalkoznak. A térkép 18 európai, 14 észak-amerikai, 13 ázsiai, hét brit, négy ausztráliai és három afrikai helyszínt emel ki. A BSL-4 laboratóriumokat arra tervezték, hogy olyan potenciálisan pusztító vírusokkal dolgozzanak, amelyek ellen nincs vakcina vagy gyógymód. Soron kívül Fico elleni merénylet: a rendőrség nem tartja kizártnak, hogy a merénylő nem magányos farkas volt

Forrás Kings College London

Az ilyen típusú laboratóriumokban vizsgált kórokozók közé tartozik az Ebola, a Nipah- és a Lassa-vírus, valamint a krími-kongói vérzéses láz is, melyek mindegyike halálosabb lehet a koronavírusnál. A helyszínek szigorúan őrzött laborok, ahol a tudósoknak védőruhát kell viselniük a nyomás alatt álló kamrákban, ahová zsilipeken keresztül kell belépniük.

A biztonsági intézkedések ellenére azonban mindig fennáll a veszélye annak, hogy valami kiszabadulhat, és pusztítást okozhat. A KCL tanulmánya – amelyet Dr. Filippa Lentzos és Dr. Gregory D. Koblentz írt – arra figyelmeztet, hogy a nemzetközi szabványok „szánalmasan alkalmatlanok” a laboratóriumok által jelentett komoly veszély megfelelő ellenőrzésére.

„A veszélyes kórokozókkal végzett munka kockázatai azt jelentik, hogy a rendkívül magas szintű biztonsági és védelmi intézkedéseket kell alkalmazni, és a munkát felelősségteljesen kell végezni. Ez különösen fontos az olyan kórokozókkal végzett munka esetében, amelyeknek a helyi, regionális és globális közösségekre nézve pusztító következményei lehetnek, ha expozíció vagy véletlen kibocsátás történik” – olvasható a közleményben.

Figyelmeztet továbbá a laboratóriumi dolgozók által a lakosságba hurcolt vírus, illetve az elszigetelés sérülése által a halálos betegségek elterjedésének veszélyére. Arra is figyelmeztet, hogy a kórokozókat ellophatják ezekből a laboratóriumokból, a vírusokat újra felhasználhatják, hogy aktívan kárt okozzanak, és a laboratórium puszta léte is destabilizálódhat, mivel a kormányok attól tartanak, hogy riválisaik biofegyvereket fejlesztenek.

Jelenleg nincsenek kötelező érvényű nemzetközi szabványok a kórokozókkal való biztonságos és felelősségteljes munkára a maximálisan elszigetelt laboratóriumokban. A világ BSL-4 laboratóriumainak több mint háromnegyede – mintegy 46 – városi területeken található, ami azt jelenti, hogy egy esetleges szivárgás hatásai pusztító következményekkel járhatnak – írja a The Sun.

Bajnok a Manchester City, ismét lemaradt az aranyéremről az Arsenal

Az Arsenal közel lehetetlen helyzetből várhatta az angol bajnokság utolsó fordulóját, aminek a Manchester City volt a legnagyobb esélyese.