Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,07 Ft
Euró
386,89 Ft
Font
450,85 Ft
Bitcoin
65,443 $

Európa Chicagója: fegyveres bűnözés Svédországban

Nem a bevándorlás, hanem a szervezett bűnözés, a rendőrségbe vetett bizalom hiánya és a kábítószerkereskedelem a lövöldözések oka Svédországban.

...svg content...Fotó: Peter Ivey-Hansen/Unsplash
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Két évtized alatt a a ranglista legaljáról a legtetejére vándorolt Svédország az egy főre jutó lőfegyver általi halál statisztikai adatait tekintve. A hatóságok nem tudják megmagyarázni, mi lehet a hirtelen ugrás oka.

A halállal végződő, fegyveres erőszakos cselekmények ranglistájának tetejére lépett elő Svédország Európában a Bűnmegelőzési Bizottság  (Crime Prevention Council, CPC) vizsgálatainak eredményei alapján – írja a Sputnik News. Soron kívül Hivatalos: Oroszországban folytatja a Ferencváros edzője

A svéd CPC jelentése a 2000-től 2019-ig tartó, 19 éves időszakot vizsgálta 22 európai ország és Svédország összevetésével a halálos kimenetelű, lőfegyveres erőszak tekintetében. Az elemzés alapján Svédország került a második helyre a kontinensen, az országot egyedül Horvátország előzi meg.

Hosszú, csökkenő tendencia után a halálos kimenetelű lövöldözések a 2000-es évek közepén kezdtek el újra szaporodni Svédországban, és azóta is töretlenül emelkednek a számok. 2013-tól fokozódni látszik a tendencia, ami a nem halálos kimenetelű, de lőfegyverrel elkövetett erőszakos cselekményekre szintén érvényes. 

A svédországi trendek éles ellentétben állnak a legtöbb európai országban tapasztaltakkal, ahol az ilyen jellegű erőszakos cselekmények továbbra is visszahúzódóban vannak a CPC elemzése szerint. 

A svédországi növekedés Európában sehol máshol nem tapasztalható. 

A bizottság nem lát összefüggést az emelkedésben a bevándorlással, annak ellenére, hogy az egyik nagy svéd párt korábban arra utalt, hogy ez lehet a háttérben. A CPC szerint az olyan, svédországihoz hasonlóan magas bevándorlási aránnyal rendelkező országok, mint Franciaország vagy Németország, nem tapasztaltak emelkedést a fegyverrel elkövetett bűncselekmények számában. 

A bevándorlás helyett a svéd testület az illegális drogkereskedelemhez, a bűnszervezetekhez és a rendőrségbe vetett bizalom hiányához köti a lövöldözéseket. A tanulmány szerint 10-ből 8 fegyverrel elkövetett erőszakos cselekmény bűnözéshez köthető környezetben történt. 

Mikael Damberg belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a trendek megfékezéséhez mind súlyosabb büntetésekre, mind megelőző jellegű intézkedésekre van szükség, a szociális szolgáltatásoktól az iskolákig, hogy a bűnszervezetek toborzó tevékenységét visszaszoríthassák. 

“Néhány svédországi lakóovezetben az állam nem volt jelen és a rendőrség túl gyengén lépett fel, és azokat, akik bűncselekményeket követtek el, nem büntették meg. Most teszünk ez ellen” – mondta el Damber az Sveriges Televisionnak, Svédország állami műsorszolgáltatójának. 

Jimmie Åkesson, a svéd demokraták vezetője a kormány erőfeszítéseit “teljes kudarcnak” minősítte, és azzal érvelt, hogy Svédország “Európa Chicagójává” vált, többek között a súlyosan alulfinanszírozott és alulteljesítő rendőrséget okolva.

2020-ban a több mint 10 milliós lélekszámú Svédországban legalább 349 lövöldözés történt, és 44 ember fegyveres erőszak következtében vesztette életét. Mintegy 111 ember sérült meg lőfegyver miatt ugyanebben az évben.

Miért nincs F-vitamin? Itt a válasz

Többekben is felmerülhetett már, ezek a szerves vegyületek miért pont az ábécé betűiről kapták a nevüket, illetve az is, miért maradt ki látszólag néhány betű a sorból.

Sarka Kata még az esti órákban is edzett, nagyon motivált (videó)

Sarka Kata női Terminatorként edz, nagyon motiváló, amit csinál, és ezzel rengeteg nőnek adhat erőt a közösségi médián keresztül.