Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,15 Ft
Euró
390,97 Ft
Font
458,25 Ft
Bitcoin
63,962 $

Vízen lebegő platformmal állítanak elő szél-, nap- és hullámenergiát

A német Sinn Power vállalat olyan hibrid technológiai megoldást mutatott be, amely kombinálja a szélturbinákat, a napelemeket és a hullámenergiákat begyűjtő eszközöket.

Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A moduláris szerkezet működését aszerint lehet szabályozni, hogy éppen milyen energiaigényünk van. A platform képes hat méter magasságú hullámok leküzdésére, miközben 2-3 méteres rudak segítségével felfogja a víz mozgását és hasznos energiává alakítja azokat.

Fotó Sinn Power

Mindegyik turbina összesen 24 kilowatt teljesítmény elérésére képes ideális körülmények között. A platform 12 x 12 méter kiterjedésű, a rajta található széllapátok és napelemek pedig még plusz 20 kilowattal növelik az egység erejét. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

A Sinn Power a megújuló energiaforrások hasznosítására készült szerkezetet főleg olyan helyen szeretné alkalmazni, ahol nehéz elérni az erőművekből származó elektromos áramot – például a Karib-térségben és a megközelíthetetlen óceániai szigetvilágban.

A legfőbb gondot az elemek tartóssága jelenti, mivel a tengerek rendkívüli mértékben roncsolják és erodálják az alkatrészeket, emellett még a korrózió veszélye is fennáll. A Sinn Power a felmerülő problémák kiküszöbölésére sóálló anyagokat és IP68 vízálló egységeket szerelt a platformra.

A cég még csak öt éve van a piacon, azonban a mostani korszakalkotó ötleten kívül készített már korábban többféle prototípust is, amelyeket betonfalakra rögzítettek. A Sinn Power jelenleg a partnereit keresi, akik segítenek a vízen lebegő platformok gyártásában; az első modelleket pedig előreláthatólag Görögországban vethetik majd be.

Közben érdekes megoldással állt elő az egyik legnagyobb amerikai vállalat:

https://liner.hu/a-coca-cola-es-a-carlsberg-novenyi-alapu-lebomlo-flakonokat-mutatott-be/