Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,96 Ft
Euró
390,72 Ft
Font
456,85 Ft
Bitcoin
61,002 $

Az EU azt fontolgatja, hogy elkerüli a fehérorosz légteret a Ryanair-incidens miatt

Az Európai Unió azt fontolgatja, hogy elkerüli Fehéroroszország légterét és kitiltja a Belavia nemzeti légitársaságot az uniós repülőterekről, miután a fehérorosz hatóságok egy harci repülőgépet indítottak és leszállásra kényszerítettek egy Ryanair-gépet Minszkben.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j) fogadja Sebastian Kurz osztrák kancellárt az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfõinek kétnapos találkozója elõtt Brüsszelben, 2021. május 24-én. MTI/AP/Olivier Matthys
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az uniós vezetők határozottan elítélték Fehéroroszországot a vasárnapi incidens miatt, amelynek során a Görögországból Litvániába tartó járatot eltérítették, és letartóztattak egy disszidens újságírót, aki a gép fedélzetén tartózkodott.

A hétfő esti csúcstalálkozón megvitatják a Minszk ellen már érvényben lévő szankciók szigorítását, és korlátozhatják a Fehéroroszország és a 27 tagállamot tömörítő EU közötti szárazföldi tranzitkapcsolatokat is. „A nemzetközi partnerekkel együtt azon fogunk dolgozni, hogy lezárjuk Fehéroroszország légterét a nemzetközi járatok előtt” – mondta Ingrida Simonyte litván miniszterelnök hétfőn. Soron kívül Országszerte akadozott a Vodafone és a Digi szolgáltatása is kedden

Clement Beaune francia miniszter „állami kalózkodásnak nevezte a repülőgép kényszerű eltérítését, amely nem maradhat büntetlenül”, és szigorúbb szankciókat javasolt Fehéroroszországgal szemben. „Olyan intézkedéscsomagon dolgozunk, amely túlmutat a személyek elleni szankciókon”, és felfüggesztheti az EU-val való földi tranzitkapcsolatokat is – közölte Emmanuel Macron francia elnök hivatala.

Az EU feketelistára tett 88 személyt és hét vállalatot, akiket „elnyomással és megfélemlítéssel” vádolnak a veterán vezető, Alekszandr Lukasenko tavalyi elnökválasztáson aratott győzelme elleni tiltakozások nyomán, amelyet ellenzékiek szerint manipuláltak. A szankciók között szerepel az is, hogy Lukasenko és fia számára megtiltják az EU-ba való beutazást, és befagyasztják az EU-tagállamokban lévő vagyonukat.

„Ezeket a szankciókat kiterjeszthetnénk más tisztviselőkre is” – mondta Beaune a BFM televíziónak, utalva arra, hogy a légtérzárlat „észszerű védelmi intézkedés lenne, mivel az európaiak élete veszélybe került”. Josep Borrell, az EU külügyi vezetője a repülőgép fedélzetén őrizetbe vett Roman Protasevich ellenzéki újságíró szabadon bocsátását és annak kivizsgálását követelte, hogy megsértették-e a nemzetközi légiközlekedési szabályokat.

A Reuters azt írja, az airBaltic lett légitársaság már közölte, hogy a továbbiakban nem használja a fehérorosz légteret járataihoz. A fehéroroszországi incidens miatti felháborodás már át is terjedt majd az EU vezetői által régóta tervezett csúcstalálkozó megbeszélésére arról, hogy milyen irányt vegyenek a Lukasenko mögött régóta kiálló Moszkvával való feszült kapcsolatukban.

Az EU óvatosan lépett fel a Fehéroroszországgal szembeni szankciók bevezetésével kapcsolatban, mert fennállt annak a veszélye, hogy ezzel Lukasenkót még szorosabbra fűzné a kapcsolatokat Oroszországgal. „Nem olyan könnyű a szankciókat kalibrálni, ha kímélni akarjuk a lakosságot” – mondta egy magas rangú uniós diplomata a Minszk elleni lehetséges új intézkedésekről. A német Ursula von der Leyen, aki az EU végrehajtó bizottságát, az Európai Bizottságot vezeti, a polgári repülőgép eltérítésével vádolta Minszket, és Washington is elítélte „a megdöbbentő tettet”.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.