Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,88 Ft
Euró
400,55 Ft
Font
478,51 Ft
Bitcoin
60,934 $

Több tízezer magyar félbehagyta az oltakozást

Rengeteg ember nem vette fel a koronavírus elleni védőoltás második dózisát, a nemzetközi adatok alapján a magyarok 8-10 százalékát csak egyszer oltották be.

...svg content...MTI/Komka Péter
Belföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A 24.hu beszámolójából kiderült, hogy múlt vasárnapig a kínai vakcinából 545 ezer embernél lett volna esedékes a második adag, és mivel 538 ezren már részesültek mindkét dózisban, ezért még 7 ezer embernek kellene megkapnia az emlékeztető oltást.

Ha valaki csak védettségi igazolványt szeretett volna, ahhoz az első oltást is elég felvenni, ezért gondolhatták többen úgy, hogy nem érdemes a második adaggal beoltatniuk magukat, illetve sokakban félelmet és aggodalmat kelthettek a mellékhatások is, illetve voltak, akik megbetegedtek az első dózis után. Soron kívül Szijjártó Péter elmagyarázta, miért jó Magyarországnak az orosz Gazprommal való együttműködés

Az orosz Szputnyik V-t az év 16. hetéig 758 ezren kapták meg első oltásként, vasárnapig 7447 ezer embert oltottak be második adaggal, ami 11 ezres különbség. Moderna esetében ugyanez az arány valamelyest kisebb, körülbelül hétszázan nem igényelték a második dózist.

A Pfizerből múlt hét végéig 1,158 millió második dózis lett volna esedékes, ebből 1,146 millió be is adtak – ebből az következik, hogy 12 ezer ember még nem kérte a második adagot.

Az AstraZeneca-vakcinák helyzete különleges, ugyanis április 30-án az országos tisztifőorvos bejelentette, aki szeretné, 12 héttel korábban is megkaphatja a második adagot, ezen felbuzdulva néhány helyen három hónap helyett már négy hétre adtak második időpontot az oltottnak.

„Bármennyire is jól hangzik az, hogy az első oltást követő három héttel már 70-80 százalékos védettség van, ez rendkívül gyorsan csökkenni fog” – figyelmeztetett nemrég Szlávik János infektológus.