Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,97 Ft
Euró
385,56 Ft
Font
448,29 Ft
Bitcoin
61,788 $

Lebombázta Izrael a palesztinok egyetlen koronavírus-tesztelő laboratóriumát

Nem látszik enyhülni a konfliktus az izraeliek és a palesztinok között, Izrael tovább folytatja a legfontosabb gázai infrastruktúrák bombázását.

Az izraeli hadsereg légicsapásokat mér Gázára 2021. május 18-án. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdődött rakétaháború. A feszültség május elején éleződött ki a térségben, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonaikból, és a palesztinok tiltakoztak ez ellen. A helyzet az után mérgesedett el igazán, hogy izraeli rendőrök palesztinokkal csaptak össze a muszlimok szent helyén, az Al-Aksza mecsetnél, amire a Hamász azzal reagált, hogy rakétákkal kezdte lőni Izraelt a Gázai övezetből. Erre Izrael ellencsapásokkal válaszolt. MTI/EPA/Mohamed Szaber
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vészhelyzeti találkozót hívott össze keddre a helyzet megoldása érdekében, többen a harcok azonnali beszüntetését követelik. Az előző találkozón született erre vonatkozó nyilatkozatot azonban az Egyesült Államok megvétózta.

Annak ellenére, hogy a demokraták jelentős része a palesztin civileket támogatja a konfliktusban, Joe Biden kiállt korábban Izrael önvédelmi joga mellett, ráadásul jóváhagytak egy üzletet, melynek keretében 735 millió dollár értékben fegyvereket adnának el Netanjahunak. Soron kívül Három ember életét vesztette egy kamion rakterében az M1-es autópályán

Az izraeli miniszterelnök jelezte, hogy nem áll szándékában beszüntetni a harcokat és folytatni fogják a „terrorista célpontok” bombázását. Erre hivatkoztak akkor is, amikor egy olyan toronyházat bombáztak le, amiben az AP hírügynökség és az Al Jazeera hírtelevízió irodái voltak, amelyek kritikusak voltak korábban is Izraellel.

A konfliktus eredetileg a kelet-jeruzsálemi Sheikh Jarrah városrészben történő kilakoltatások miatt robbantak ki, ugyanis több palesztin családot akart Izrael kilakoltatni. A kezdeti demonstrációkból az lett, hogy a Hámász rakétákat lőtt Izrael irányába, melyre könyörtelen légicsapásokkal válaszoltak Netanjahuék.

Ennek az lett az eredménye, hogy már 212 palesztin vesztette életét, köztük 61 gyermek, és több mint 1400-an megsebesültek. Izraelben eddig úgy tudni, 10 ember vesztette életét és több százan megsebesültek.

Az éjszaka folyamán pedig tovább folytatódott Izrael légicsapás-sorozata, többek között egy kórházat is megtámadtak. A Channel News Asia beszámolója szerint pedig az esti órákban lebombázták a katari Vörös Félhold nevű segélyszervezet épületét és a körzet egyetlen koronavírus-tesztelő laboratóriumát is.

Ez azért is problémás, mert Gázában a világon az egyik legnagyobb a tesztpozitivitási ráta, mintegy 28 százalék körüli naponta. A helyenként mélyszegénységben élő régió kevés kórházat jelentősen túlterhelik a koronavírus-fertőzöttek, és csak extra terhelés a sebesültek ellátása.

Izrael már 15 éve próbálja kivéreztetni a régiót a különböző blokádokkal, ebből a járvány idején nemzetközi visszhangot keltő botrány is volt, hogy nem engedtek át fontos egészségügyi és gyógyszerszállítmányokat a palesztinok számára.

Ezt a taktikáját Izrael a bombázások formájában is folytatta, ugyanis fontos utakat és infrastruktúrákat támadnak folyamatosan. Ennek már látszik katasztrófára utaló jele, ugyanis a hatóságok elmondása szerint néhány napra elegendő áram maradt Gázában.

Az izraeli légicsapások pedig humanitárius katasztrófával fenyegetnek, ugyanis már legalább 40 ezer palesztinnak kellett elhagynia az otthonát, miközben legalább 2500-an elvesztették otthonukat a bombázások során.