Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,58 Ft
Euró
389,17 Ft
Font
454,95 Ft
Bitcoin
58,568 $

Szexuális zaklatási ügybe keveredett a WHO

Európai diplomaták komoly aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hogyan kezelte a saját személyzetét érintő szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádakat.

Fotó: Flickr/World Bank Photo Collection
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Associated Press vizsgálata azt állította, hogy a WHO felső vezetése a 2018-as kongói ebola-járvány kitörése során több olyan vádról is értesült, amelyek legalább két orvosát érintették.

A nyomozás során közzétett szerződésen állítólag két WHO-alkalmazott írta alá az egyik orvos és egy fiatal nő közötti megállapodást, akit állítólag teherbe ejtett. A WHO nem kívánta kommentálni az AP által közölt konkrét vádakat majd közölte, hogy megvárja a kongói járvány kitörése során történt szexuális visszaélések kivizsgálására tavaly októberben létrehozott bizottság eredményeit. Soron kívül Rendkívüli üzemanyagár-változás került bejelentésre

Ujvári Balázs, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy a Bizottság „alaposan figyelemmel fogja kísérni az AP által végzett vizsgálatokat”. Ujvári szerint a Bizottság kész felülvizsgálni vagy felfüggeszteni a finanszírozást „bármely olyan partner esetében, amely nem felel meg az előírt magas etikai és szakmai szabályoknak és normáknak”. Tavaly az Európai Bizottság mintegy 114 millió eurót adott a WHO-nak.

Az Egyesült Királyság genfi ENSZ-nagykövete is kommentálta a vádakat:

„Az Egyesült Királyság zéró toleranciát alkalmaz a szexuális kizsákmányolással és zaklatással szemben – és ez kiterjed az általunk finanszírozott valamennyi nemzetközi szervezetre. Sürgős tárgyalásokat folytatunk a WHO-val és más nagy adományozókkal, hogy megállapítsuk a tényeket”

– mondta Simon Manley.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány, az ügynökség harmadik legnagyobb finanszírozója közölte, hogy elvárja az ENSZ-szervezetektől, hogy a lehető leggyorsabban folytassanak alapos vizsgálatokat a szexuális visszaélések ügyében – írja az Euronews.

Clare Wenham, a London School of Economics globális egészségpolitika adjunktusa szerint „riasztó”, hogy a WHO nem kommentálja a jelentéseket: „Sok szó esik arról, hogy a WHO-nak több pénzt kellene adni, de nem hiszem, hogy bármelyik kormánynak el kellene köteleznie magát erre, amíg nem tudjuk, hogy ez egy olyan szervezet, amelyben megbízhatunk.”

Magyarországi mecset elleni támadással fenyegetőzött a TikTokon egy 15 éves érdi fiú

A hatóságok megtalálták és kezdeményezték letartóztatását.