Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,415 $

Semmi akadálya annak, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni vakcinát

Nincs alkotmányjogi akadálya annak, hogy bevezessék a kötelező covid elleni védőoltást, ha ezt úgy ítélik meg, hogy a lakosság megmentését szolgálná.

MTI/Bús Csaba
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Gerő Tamás ügyvéd a Spirit FM Aktuál című műsorában elmondta, legutóbb 2007-ben vizsgált az Alkotmánybíróság egy ügyet, amikor a szülő nem akarta beadatni a kötelező oltást gyerekének.

Akkor arra jutottak, hogy lelkiismereti vagy vallási okokból nem lehet megtagadni a gyerekektől a kötelező vakcinát, csak mentesítést lehet kérni, ez viszont kizárólag egészségügyi okokból lehetséges. Soron kívül Megtalálták az állami gondozásból eltűnt 13 éves fiút

Az ügyvéd szerint elképzelhető, hogy kötelezővé válik a koronavírus elleni vakcina, ha ez szükséges és arányos, ebben az esetben nem is a szükségességet, hanem inkább az arányosságot vizsgálná az Alkotmánybíróság.

„A mostani kötelező védőoltásoknál, amit a gyermekek számára előírnak, azt miniszteri rendeletben szabályozzák, tehát alapvetően ez egy kormánydöntés, de nyilván majd az Alkotmánybíróság is vizsgálni fogja, ha ez oda kerül” – magyarázta Gerő.

Az ügyvéd kiemelte, ha ez a fertőzés olyan szinten veszélyes a társadalomra, hogy veszélyezteti mások életét vagy testi épségét, akkor kötelezővé tehetik, és ezt a döntést szakmai alapon hozhatják meg.

Ha valóban kötelező lesz az oltás, akkor ha azt valaki nem tartja be és nem oltatja be magát, akkor közigazgatósági eljárás indulhat ellene.

Az égiek sem akarják, hogy a Leverkusen veretlenségi sorozata megszakadjon

Xabi Alonso csapata immár 46 mérkőzés óta nem talált legyőzőre.