Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,09 Ft
Euró
389,26 Ft
Font
454,72 Ft
Bitcoin
59,247 $

Az európai szabályozó hatóság „eléggé biztos” az mRNS-vakcinák hatékonyságában az indiai variánssal szemben

A Pfizer/BioNTech és a Moderna által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinák hatásosnak tűnnek az új indiai variáns ellen – közölte szerdán az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Fotó: MTI/EPA/Georgia állam közegészségügyi minisztériuma
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az európai szabályozó hatóság által felülvizsgált adatok a Pfizer/BioNTech és a Moderna mRNS-vakcináiról, az Indiában felfedezett variáns elleni hatékonyságára vonatkozóan „biztatóak” – mondta Marco Cavaleri, az EMA vakcinastratégiáért felelős vezetője egy sajtótájékoztatón.

A hírvivő RNS, vagy mRNS egy olyan hatóanyag, amely az emberi sejtek számára utasításokat tartalmaz a koronavírus egy darabjának, a tüskefehérjének a megépítésére, amelyet az immunrendszer idegen anyagként ismer fel, lehetővé téve, hogy a fertőzéskor megfelelő választ adjon a vírus ellen. Soron kívül Repülő Suzukit kaptak lencsevégre Kőbányán – ezért kell körültekintően előzni (videó)

Cavaleri hozzátette azonban, hogy az EMA további adatokat vár Indiából, ahol az AstraZeneca vakcinájának egy másik változatát alkalmazzák. „Eddig összességében eléggé biztosak vagyunk abban, hogy a vakcinák hatékonyak lesznek ezzel a változattal szemben” – mondta.

Pfizer/BioNTech, Moderna, Janssen, AstraZeneca: ezt a négy vakcinát az egész Európai Unióban való használatra jóváhagyta a felügyelet. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint az EU/EGT-országokba szállított 209,2 millió adag közel kétharmadát a Pfizer/BioNTech, míg a Moderna több mint 18,6 millió adagot szállított az európai országokba.

A B.1.617-es változatot, amely először októberben jelent meg Indiában, mostanra 44 országban mutatták ki, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig ezen a héten „aggodalomra okot adó variánsnak” minősítette az indiai mutációt.

Ezzel csatlakozott három másik variáns – az először az Egyesült Királyságban, Brazíliában és Dél-Afrikában megjelentek – listájához, amelyeket az eredeti törzsnél veszélyesebbnek tartanak, mert vagy fertőzőbbek, vagy halálosabbak, vagy bizonyos vakcinákkal szemben ellenállóbbak, mint az eredeti vuhani vírus.

Részben a B.1.617 vírust teszik felelőssé a fertőzések és a halálesetek pusztító hullámáért Indiában, ahol a koronavírus okozta halálesetek hivatalos száma szerdán átlépte a 250 ezret, miután az országban új napi rekordot regisztráltak: 4 205 haláleset történt az országban.

Az EU Bizottsága szerdán felszólította a 27 tagállamot, hogy a vírusváltozat terjedésével kapcsolatos aggodalmak miatt alkalmazzanak „vészféket”, és ideiglenesen tiltsanak be minden nem létfontosságú utazást Indiába és Indiából.

„Fontos, hogy a legszigorúbb minimumra korlátozzuk azon utazók kategóriáit, akik Indiából alapvető okokból utazhatnak, és azokat, akik mégis utazhatnak Indiából, szigorú vizsgálatoknak és karanténrendelkezéseknek vessék alá” – áll a Bizottság közleményében. Több európai ország, köztük Németország, Franciaország és Belgium már szigorúan korlátozást vezetett be az Indiából érkező utazók beutazására vonatkozóan – írja az Euronews.

Újabb kerületekben indít polgármesterjelöltet a Tisza Párt

Ezzel pedig összesen négy kerületben indítanak polgármesterjelöltet.