Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,54 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
455,41 Ft
Bitcoin
57,371 $

Így néz ki a koronavírus-járvány a magyar börtönökben

A koronavírus terjedéséről napi szinten tájékozódhatunk a napi járványügyi jelentésekből, azonban nem biztos, hogy sokat hallunk a börtönök fertőzöttségéről.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán
Egészség/Életmód

Borbély Fanni

Szerkesztő

A hivatalos kormányzati tájékoztatás szerint a járvány kezdete óta összesen 13 fogvatartott vesztette életét koronavírus-fertőzésben, a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnokságának tájékoztatása szerint pedig mindannyian a tököli rabkórházban haltak meg.

A hvg.hu értesülései szerint az áldozatok között van a 2008-as pécsi kézigránátos gyilkosság miatt elítélt egyik férfi is, aki pár évvel ezelőtt arról híresült el, hogy illegális felvételeket készített a sopronkőhidai fegyházban, melyeket fel is töltött az internetre, a lap információi szerint azonban a férfi nem a tököli rabkórházban, hanem egy budapesti kórházban halt meg. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Ez az eset csak akkor valósulhat meg, ha a beteg fogvatartott büntetésének félbeszakítására engedélyt ad a börtön parancsnoka, azonban a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága ilyen jellegű adatokat nem közölt a nyilvánossággal.

A hivatalos tájékoztatás szerint Magyarországon eddig 13 fogvatartott és 5 dolgozó vesztette életét a fertőzésben, illetve annyit biztosan tudunk, hogy mindegyiküknek volt valamilyen alapbetegsége. A BVOP nem árult el konkrét adatokat arra vonatkozóan, hogy melyik intézményben hányan vesztették életüket arra hivatkozva, hogy a börtönök kapacitása és fogvatartotti lélekszáma is differens, így nem lenne releváns az összehasonlítás.

A korábban említett koronavírusban elhunyt fogvatartott, az alvilágban Bóló gúnynéven ismert B. Sándor, aki a 2008-as kézigránátos gyilkosság egyik elkövetője, s aki évekkel ezelőtt illegális felvételeket készített és tett fel az internetre, két, egymástól független forrás is megerősítette a hvg.hu-nak, hogy az elítélt nem a tököli kórházban hunyt el, hanem egy budapestiben.

A lap úgy tudja, a fogvatartottat először Tökölre szállították, s mivel a börtön parancsnoka saját hatáskörben úgy döntött ,hogy engedélyezi B. Sándor büntetés-félbeszakítását, az elítéltet egy budapesti „civil” kórházba szállították, s végül ott is vesztette életét. A lap ezért azt szerette volna megtudni, hogy ilyen esetben a fertőzésben elhunyt fogvatartott bekerül-e a statisztikába, azonban a BVOP megtagadta a választ a kérdésre.

Habár a magyar börtönökben speciális és szigorú járványügyi szabályok vannak érvényben, így rendszeresen fertőtlenítenek, a fogvatartottak egészségi állapotát rendszeresen monitorozzák, és szükség esetén karanténba is helyezik őket, a lap belső információ szerint a sopronkőhidai börtön fogvatartottjai közül eddig legalább 200 fő volt már karanténban, de akadtak olyanok is, akik nem jelezték a dolgozóknak, hogy tüneteik vannak.

A forrás elmondta, az első hullámban tökéletesen működött a védekezés, senki sem lett pozitív, a harmadik hullámban azonban rengetegen kapták el a fertőzést, véleménye szerint az őrök által kerülhetett be a koronavírus az intézménybe. A BVOP által megosztott adatok alapján a börtönök átoltottsága kimagasló a lakosság általános oltottságához képest, jelenleg az elítéltek teljes állományának 66 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltást.

A fogvatartottakat a Sinopharm vakcinájával oltják be, és külön érdekesség, hogy a BVOP-nak saját operatív törzse is van, így tehát ők döntenek az aktuális járványügyi szabályokról, s ők döntenek arról is, hogy mikor lehet ezeken lazítani. A lakossághoz hasonlóan a fogvatartottak is kapnak védettségi igazolványt az oltás után, a BVOP operatív törzse pedig ugyanúgy dönthet majd arról, hogy pontosan milyen jogosítványokkal járhat a beoltottak számára az igazolvány megléte.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.