Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,95 Ft
Euró
390,85 Ft
Font
457,72 Ft
Bitcoin
60,459 $

Az újranyitás ellenére csak a sürgős, elhalaszthatatlan műtéteket végzik el a kórházakban

Még heteken keresztül maradhat a jelenlegi, előre meghatározott menetrend a klinikákon, hiába hirdette meg Kásler Miklós május 13-ára az újranyitást.

MTI/Rosta Tibor
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Népszava értesülései szerint a probléma annak ellenére is fennáll, hogy a bejelentés szerint az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások az egészségügyi szolgáltatónál előre egyeztetett időpontokban, a korábbi egészségvédelmi óvintézkedések betartásával történhetnek, a betegek felvételének pedig feltétele, hogy érvényes védettségi igazolvánnyal, vagy a beavatkozást megelőző 48 órában negatív PCR-teszt-eredménnyel, továbbá a műtét napján negatív antigén gyorsteszttel rendelkeznek.

A kórházak és a szakrendelők továbbra is kizárólag a sürgős eseteket fogadhatják majd, így akinek enyhébb panaszai vannak, vagy a műtét elhalasztható, azt meg is fogják tenni.

A lap által megkérdezett egyik intézményvezető elmondta, a szektor vezetői túl sokat várnak el ahhoz, hogy teljes lendülettel az elmaradások ledolgozásába kezdhessenek.

Szerinte fokozni kellene az oltási tempót, mindeközben pedig fenn kell tartani a koronavírus-osztályokat, a túlhajtott orvosokat és nővéreket szabadságra engedhetnék, miközben újraindíthatnák a lakossági ellátásokat.

A koronavírus-járvány harmadik hullámának kitörése óta nagyjából 30-40 százalékkal kevesebb embert fogadnak a hazai kórházak, ezen páciensek 20 százaléka is covid-fertőzött volt.

A jelenlegi enyhülést gyakorlatilag csak arra lehet kihasználni, hogy az elmaradt szabadságokat kiadják, mivel a miniszteri utasítás szerint a betegszám csökkenése ellenére egyelőre fenn kell tartani a Covid-osztályokat, az itt dolgozó orvosok és nővérek pedig csak a koronavírusos betegeket láthatják el – magyarázta az intézményvezető.