Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,359 $

Drasztikusan csökkent a születési arányszám a koronavírus-járvány alatt

Miközben országos zárlatokkal próbálják megakadályozni a covid-fertőzés további terjedését, addig a bizonytalan helyzet következtében egyre kevesebben döntenek gyermekvállalás mellett.

Unsplash
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az amerikai Járványügyi és Járványmegelőzési Központ (CDC) legfrissebb adatai alapján az Egyesült Államokban sorozatban már hatodik éve csökkent a születési ráta, a legnagyobb visszaesést pedig 2020-ban tapasztalták – olvasható a The New York Times hírportál tudósításában.

Az előző évi statisztikákhoz képest tavaly több mint négy százalékkal kevesebb csecsemő született, a zuhanás mértéke 2020 decemberében már 8 százalékra emelkedett, így kijelenthető, hogy a koronavírus-járvány is hatással volt ezen rendkívül fontos mutató romlására. Soron kívül Megtalálták az állami gondozásból eltűnt 13 éves fiút

A New Hampshire Egyetem demográfus kutatója, Kenneth Johnson a lapnak adott interjújában elmondta, az elmúlt 12 hónapban 25 államban sokkal többen haltak meg, mint ahányan világra jöttek.

„A jelenlegi a legalacsonyabb születési ráta, amit valaha is mértünk. Fel kell tennünk a kérdést, a nők szándékosan tolták ki a gyermekvállalás időpontját, vagy meggondolták magukat, és inkább nem akarnak utódot szülni? Ha utóbbi az igaz, akkor meg van pecsételve Amerika sorsa.”

Az első jelentős visszaesés nagyjából egy évtizede, a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság miatt történt, azóta pedig sajnos tovább dübörög, és nem csupán egy lokális, amerikai helyzetről beszélünk, hanem egy globális problémáról, ami Európát, így Magyarországot egyaránt érinti.

6.5-es erősségű földrengés rázta meg Jáva szigetét

6.5-es erősségű földrengés rázta meg az indonéziai Jáva szigetének partjait, a rengéseket egészen Jakartáig és Bandungig érezni lehetett.