Kínai kutatók a születésszabályozási politika elhagyására szólítják fel a kormányt

Fotó: Unsplash/Rui Xu
not image

Borbély Fanni

2021. április 19. - 08:30

Annak érdekében, hogy az Egyesült Államok 2050-re ne képes legyen felülmúlni Kína népességét, kínai kutatók most arra szólítják fel a kormányt, hogy hagyják el a születési korlátozásokat.

Kínának “teljes mértékben liberalizálnia” kell a születésszabályozási politikáját, hogy növelje munkaerejét az elkövetkező évtizedekben, és versenyképesen léphessen fel olyan országokkal szemben, mint az Egyesült Államok – írják a kutatók a kínai jegybank által közzétett közleményükben.

Pekingnek fokozott figyelmet kell fordítania arra, hogy az ország születési aránya csökken, miközben népessége gyorsan öregszik – érveltek a kutatók. A kutatás, amelyet a kínai jegybank a héten tett közzé munkadokumentum-sorozatának legújabb részeként, arra utal, hogy az ország fő gazdasági riválisa, az Egyesült Államok “kedvező változásokon” megy keresztül a dolgozó népesség arányaiban, nagyrészt a tömeges bevándorlás révén.

Az ENSZ statisztikái és előrejelzései alapján – amelyek a kutatók szerint akár túl is becsülhetik Kína népességgyarapodási arányát – a jelentés azt sugallja, hogy a következő három évtizedben Kína népessége mintegy 32 millió fővel csökkenhet, ugyanakkor az Egyesült Államok 50 millió emberrel többet számolhat lakosságához 2050-re.

Továbbá a kutatók arra figyelmeztettek, hogy Kína munkaereje csökkenni fog, miközben az Egyesült Államok bővülni fog, ugyanis Kínával ellentétben az Egyesült Államok előnye a “képzett bevándorlás”, tehát az országba érkező külföldiek többsége rendelkezik valamilyen felsőoktatási képesítéssel.

Míg Kínában 2019-től a népesség 70,6 százaléka képezte a munkaerőt, az Egyesült Államok 65,2 százalékos arányához képest ez az előny az előrejelzések szerint 2035-re 5,4 százalékpontról 3,2 százalékpontra csökken. 2050-re az Egyesült Államok 1,3 százalékpontos előnyt fog elérni Kínával szemben a munkaerő arányában – jósolták a szerzők, hozzátéve:

“Ahhoz, hogy (Kína) csökkentse az elmúlt négy évtizedben tapasztalt különbségeket az Egyesült Államokkal szemben, olcsó munkaerőre és rengeteg emberre támaszkodott … Mire fogunk támaszkodni a következő 30 évben? Ez foglalkoztat most bennünket.”

Kína népessége az előrejelzések szerint 2030-ban éri el csúcspontját, 1,46 milliárd emberrel, ám 2050-ben ez a szám 1,4 milliárdra csökken – közölték a kutatók, hozzátéve, hogy az idős emberek aránya továbbra is növekszik. Arra is figyelmeztettek, hogy egy másik gazdasági riválisnak, Indiának hamarosan több munkaereje lesz, mivel az előrejelzések szerint felülmúlja majd Kínát, és 2027 körül a világ legnépesebb országává válik.

A szerzők azzal érveltek, hogy Kína kormányának gyorsan meg kell változtatnia családtervezési politikáját: “Hazánknak világosan fel kell ismernie a helyzet változását … határozottan meg kell ragadnia az értékes időablakot, változtatnia kell a koncepciókon, átfogóan végre kell hajtania a politikákat és hatékonyan kell reagálnia.” Pekingnek “teljes mértékben liberalizálnia kell a szülési szabályozást”, lehetővé téve a “három és annál több gyermek születését” – fogalmaztak a kutatók.

Valójában a nőket ösztönözni kell több gyermek vállalására – tették hozzá a kutatók, és mind a kormányt, mind a társadalmat arra szólították fel, hogy hozzanak létre egy “jó reproduktív környezetet”, javítva a szülési esélyeket, az egészségügyet és az iskolarendszereket.

Az év elején a kínai Közbiztonsági Minisztérium közzétett egy jelentést, amely szerint az újszülöttek száma az országban 15 százalékkal zuhant 2020-ban a koronavírus-járvány és a növekvő gazdasági bizonytalanság közepette. A világ legnépesebb nemzetében évtizedek óta korlátozó gyermekpolitika folyik, 2013-ban enyhítették a szigorú egygyermekes politikát, így az állam most lehetővé teszi a családok számára, hogy a családok legfeljebb két gyermeket vállaljanak – írja az RT.