Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,24 Ft
Euró
391,41 Ft
Font
457,80 Ft
Bitcoin
62,280 $

A külföldről hazatérő magyarok is igénybe vehetik a csokot és a babavárót

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter közösségi oldalán jelentette be, hogy ezentúl a külföldről hazatérő magyarok is jogosultak a babaváró támogatás és a csok igénybevételére, hazai munkavállalás esetén.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Egy, az Egyesült Királyságban élő, Magyarországra hazaköltözni szándékozó házaspár kérdezte azt, hogy jogosultak-e a babaváró támogatásra és a csokra, ha három gyermeket terveznek és a feleség 41 évesnél fiatalabb.

A miniszter tájékoztatása szerint ennek feltétele, hogy a házaspár legalább egyik tagja itthon is helyezkedjen el; ekkor 90 nap után megkaphatják a babaváró támogatást. Ha pedig azt vállalják, hogy 180 napon belül valamelyikük elhelyezkedik, a csokkal is élhetnek – fűzte hozzá. Soron kívül Buszbaleset történt Mexikóban, legkevesebb 18 ember életét vesztette

„Ez tehát azt jelenti, hogy 10 plusz 10 millió forintot, sőt akár még egy hozzá kapcsolódó 15 millió forintos kamattámogatott csok-kölcsönt is igényelhetnek. Várjuk őket haza!” – mondta Novák Katalin.

Egy másik házaspár arról kérdezte a minisztert, hogy ha korábban önként visszafizették a csokot, mert a vállalt gyermek nem született meg, később igényelhetik-e újra a támogatást? Novák Katalin azt mondta, ha szeretnék újra igénybe venni a csokot egy vállalt gyermekre, erre ismét lehetőségük van. Hozzátette: ennek érdekében nemrég módosították a jogszabályt.

A miniszter egy harmadik megkeresésre azt közölte: a csokos kamattámogatott hitelben adóstárs lehet az a felnőtt gyermek, akit a támogatás szempontjából nem vesznek figyelembe – írja az MTI.

Novák Katalin azt mondta, reméli, sokan élnek az otthonteremtési program különböző lehetőségeivel, és ha kérdésük van ezekkel kapcsolatban, írják meg a jövőben is.