Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,16 Ft
Euró
394,02 Ft
Font
467,74 Ft
Bitcoin
58,143 $

Az OMSZ külön nyomatékosan kérte, hogy Anyák Napján legyen rájuk is tekintettel

Humorosan világított rá az Országos Meteorológiai Szolgálat arra a jelenségre, amikor adott esetben kéretlen szavakkal illetik az átlagemberek a pontatlan előrejelzéseket.

...svg content...Alacsony felhőzet fedi a Karancs csúcsát Salgótarján közelében 2020. június 19-én este. MTI/Komka Péter
Belföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

A hivatalos Facebook-oldalukra közzétett bejegyzésben az OMSZ is elismerte, hogy pontatlanok voltak az előrejelzések olyan téren, hogy „a várakozásokkal ellentétben gyengébben muzsikált a légkör”, bár azért záporok, zivatarok és egy szupercella így is feljegyzésre került.

Az alapvetően heves eseményekre számító előrejelzés pontatlannak bizonyult, az OMSZ szerint azért, mert az ezeket gátló kiszáradás hamarabb érkezett a légkörbe. Hangsúlyozták: a kiadott figyelmeztető előrejelzések nem jelentik azt, hogy 100 százalékos valószínűséggel be fognak következni az események. Soron kívül Lassan, de biztosan naposra fordul a borongós időjárás kedden, csak elszórtan lehetnek záporok

„Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján” – idézték az oldalukról.

Mint írják, ezen veszélyjelzések célja hogy a rendelkezésre álló adatok alapján felhívják a figyelmet az esetlegesen bekövetkezendő eseményekről, amelyek olykor nem bizonyulnak pontosnak. Ezt követően, némileg humorosan megkértek mindenkit, ezért ne a meteorológusok édesanyját emlegessék:

„Tudjuk, hogy anyák napja van, illetve a meteorológusoknál szinte egész évben emlegetve vannak az édesanyák, de azért egy határt ne lépjünk át”

– írták a közösségi oldalra, valamint hozzátették, hogy sajnos moderálni kellett a hozzászólásokat tegnap este, mert nagyon sokan átlépték azt a bizonyos tűréshatárt.