Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,77 Ft
Euró
391,99 Ft
Font
458,28 Ft
Bitcoin
62,381 $

Robbantásokkal és villámtüntetésekkel lépett be Mianmar a junta uralmának 4. hónapjába

Robbanások rázták meg Mianmar legnépesebb városát, Rangunt, amikor a demokráciapárti tüntetők villámdemonstrációkat tartottak a brutális juntával való szembeszállásként, amely három, véráztatta hónapja tartja kezében az ország feletti hatalmat.

Fotó: Zinko Hein/Unsplash
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Teljes a káosz a február 1-i katonai puccs óta, amely hirtelen véget vetett Mianmar rövid ideig tartó demokráciájának. A junta hatalomátvétele óriási felháborodást és tüntetéseket váltott ki, amelyet a biztonsági erők élő lőszerek és halálos erejű brutalitás segítségével próbálnak elfojtani

A France 24 tudósítása szerint Mianmar szombaton lépett be a katonai kormányzás negyedik hónapjába, Rangunban villámtüntetéseket szerveztek a demonstrálók annak érdekében, hogy elkerüljék a katonai és rendőri erőkkel való konfrontációt.  Soron kívül Ezentúl az önkéntesek is csak erkölcsi bizonyítvánnyal dolgozhatnak a gyerektáborokban

Egy szemtanú szerint Rangun egyik városrészében délelőtt 10 óra körül bomba robbant egy iskola közelében, de az AFP-nek nyilatkozó személy azonban azt is elmondta, hogy nem mert közelebb menni, mert attól tartott, a hatóságok letartóztatják, ha elhagyja otthonát. 

Délután további két robbanás történt Rangon más városrészeiben, de egyelőre tisztázatlan, hogy megsérült-e valaki az incidensek során, és senki nem vállalta a felelősséget a bombatámadásokért, amelyek azonban egyre gyakoribbak a városban.

A biztonsági erők egyre agresszívabb és brutálisabb módszerekkel próbálják letörni a válsághelyzetbe sodródó ország demokráciájának visszaállítását követelő tüntetőket, egyes becslések szerint már több mint 760 halálos áldozatot követeltek a demonstrációk, közöttük számos gyermek is életét vesztette.

Egy év alatt megduplázódott a kanyarós megbetegedések száma

Kutatók mutattak rá egy riasztó tendenciára: globálisan megfigyelhető volt, hogy egy év leforgása alatt szinte megduplázódott a kanyarós megbetegedések száma.

Lisztes Krisztián szerint a Ferencváros a legjobb csapat az NB1-ben

Lisztes Krisztián fia góllal és gólpasszal tért vissza a sérülését és a nehezebb időszakát követően, de még mindig nagyon fiatal, sokat fejlődhet a jövőben.

Ezentúl az önkéntesek is csak erkölcsi bizonyítvánnyal dolgozhatnak a gyerektáborokban

Csak erkölcsi bizonyítvánnyal lehet ezentúl gyermektáborokban dolgozni a Fidesz törvényjavaslata szerint. Ez pedig a középiskolás önkéntesekre, civilekre nézve is kötelező lesz.