Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,23 Ft
Euró
389,34 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,398 $

Felfedezték a világ első egyiptomi terhes múmiáját

Lengyel kutatók szerint a bebalzsamozott holttest egy 20-30 év körüli nőhöz tartozott, akit 26-30. hetes terhesként ért a halál.

Unsplash
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Varsói Nemzeti Múzeum régészei csütörtökön bejelentették, hogy részletes szkenneléseket és vizsgálatokat végeztek el egy több mint kétezer éves, Egyiptomból származó múmián.

Rájöttek, hogy a várandós elhunyt nő testében található magzat nagyjából 26-30 hetes lehetett, azt viszont nem tudták megfejteni, balzsamozás során miért nem távolították el méhéből az embriót. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Wojciech Ejsmond, a Lengyel Tudományos Akadémia szakembere, egyben a kutatás egyik résztvevője elmondta, a múmia egészen egyedi, hiszen ehhez hasonló holttestet még egyszer sem tudtak azonosítani – írta a The South China Morning Post hírportál.

A régészek úgy gondolják, az egyiptomiak hihettek abban, hogy a túlvilágon a magzatok is újjáélednek, ezért hagyhatták benne édesanyja testében a kisdedet. A múmiához tartozó szarkofágra vésett hieroglifák alapján azt feltételezték, hogy a koporsó egy férfi pap maradványait rejthette, akit a Kr. e. 1. század és a Kr. u. 1. század között helyezhettek végső nyugalmára.

A szarkofágot sokáig nem bolygatták, viszont több ellenőrzést is végeztek rajta, az egyik ilyen szkennelés során például beazonosították, hogy hosszú, fekete, göndör hajjal rendelkezett, ami egészen a válláig ért.

A múmiát a 19. században szállították Lengyelországba, napjainkban a Varsói Egyetem antikvitási kollekciójának részét képezi. 1917 óta a Varsói Nemzeti Múzeumban tárolták, ahol évente többszöri alkalommal is közönség elé tárták a ritka egyiptomi különlegességet.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.