Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,760 $

Az EU egyes országai még nem tettek le a francia fejlesztésű vakcináról

Bár a tárgyalások múlt héten zátonyra futni látszottak, egyes EU-s országok szeretnék, ha az Unió megegyezne a francia Valnevával koronavírus elleni vakcinájuk vásárlásáról.

...svg content...Illusztráció / MTI/Balázs Attila
Külföld

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A Reutersnek erősítették meg a tárgyaláshoz közeli források, hogy egyes EU-s országok arra kérték Brüsszelt, üsse nyélbe a francia Valnevával koronavírus elleni vakcinákra kötött üzletet, hogy nagyobb legyen a választék, annak ellenére, hogy azok eddig bedőlni látszottak.

Az Európa Tanács szóvivője múlt héten jelentette, hogy a franciák nem tudták a megegyezéshez szükséges feltételeket teljesíteni, két nappal azután, hogy a gyártó bejelentette, országonként változó prioritást adna a tagállamoknak. Soron kívül Folytatódik az F1-es Monacói Nagydíj, kövesd élőben

Az EU januárban hatvanmillió dózisnyi vakcináról állapodott meg a Valnevával, akiknek oltóanyaga egy agyvelőgyulladás elleni oltóanyagukból ismert, inaktivált vírusokat a szervezetbe juttató technológián alapul. A hírügynökség forrásai szerint többek között Franciaország és Németország is szeretné, ha megvalósulna az alku.

Az Unió eddig a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, a Janssen, a CureVac és a Sanofi vakcináiból vásárolt, ezek többféle technológiát alkalmaznak. A Valneva oltóanyagának utolsó körös klinikai vizsgálata múlt héten kezdődött, ennek ellenére Nagy-Britannia már vásárolt belőlük 190 millió dózisnyit.

A fő ütközéspont a cég és az EU között az, hogy a vakcináit Skóciában gyártja, és az uniós vezetők aggódnak, hogy az AstraZenecához hasonló helyzet áll elő, ahol az államszövetségből nemrég kivált országot részesítenék előnyben.

Több mint 300 embert temetett maga alá a föld Pápua Új-Guineában

Újabb természeti katasztrófa történt, ezúttal Pápua Új-Guineában, aminek következtében több mint 300 embert temetett maga alá a föld.