Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,780 $

Az ivermectin lehet a legjobb magyar koronavírus elleni gyógyszer

Mátyus Péter gyógyszerkutató, a koronavírus kutatócsoport tagja szerint a felnőttek számára alkalmas covid elleni gyógyszer gyermekeknél egyaránt használható lesz.

Illusztráció/Pixabay
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az ivermectin molekula vizsgálata már kezdetét vette Magyarországon, és ha hatásosnak minősítik, azzal széles körben kibővülhet a koronavírus elleni terápiás megoldások tárháza – mondta az InfoRádiónak adott interjújában Mátyus Péter professzor.

A szakember hozzátette, miután az ivermectin rendkívül összetett hatásmechanizmussal rendelkezik, ezért már a koronavírus-járvány előtt is felmerült alkalmazása más betegségeknél is. Soron kívül Budán nyílik meg hamarosan az ország legnagyobb Aldi üzlete

Mátyus szerint az ivermectin lehet az, amit gyógyszerré fejlesztenek Magyarországon koronavírus ellen, ám a klinikai vizsgálat eredménye, amely alapján szélesebb körben kaphatják a betegek, meggyőző képet kirajzolva a hatásosságáról, még nem ismert.

Több kollégájával együtt arra jutottak, hogy az ivermectin a betegség kezdeti szakaszában jöhet számításba. A legrosszabb helyzetekben, amikor már lélegeztetőgépen van a beteg, úgy tűnik, hogy a dexametazon corticol szteroidok jöhetnek szóba önmagukban, esetleg valamilyen kombinációval.

A favipiravirrel kapcsolatban Mátyus elmondta, egy kifejezetten egykomponensű, antivirális hatással rendelkező vegyületről van szó, ami magától épül be a replikációt előidéző folyamat láncába, és hamis kémiai szerkezetként összeomlasztja a procedúrát.

A gyógyszerkutató közölte, fontos a gyermekeknél is használható gyógyszerekre irányuló fejlesztések nyomon követése, mivel az oltások csupán a 16-18 korosztály esetében engedélyezettek. Mátyus hangsúlyozta, a jelenleg fejlesztés alatt álló készítmények többsége már 10-12 éves kor között is bevethető.

„Behatóan ismerve a gyerekek fiziológiáját normál működés esetén, az esetükben alkalmazandó dózismegválasztás eléggé magabiztosan történhet. Lényeges lehet például, hogy a gyógyszermetabolizáló (anyagcsere) enzimprofil esetükben eltérő, vagy az, hogy egyes enzimek másként működnek a gyerekekben, mint a felnőttekben. Mindezek mérlegelésével azonban biztonságossá lehet tenni, így a fejlesztés alatt lévő szerek, illetve azok egy része, amit már használnak, a gyerekek esetében is alkalmazható” – magyarázta a szakember.

Megtalálhatták az amerikai és ausztrál szörfösök holttesteit Mexikóban

Nagy valószínűség szerint a holttestek azok a személyek személyazonosságait rejtik, akik nemrég tűntek el.

Videón Haaland mesternégyese a Manchester City meccséről

Haaland nagy napon van túl, ugyanis mesternégyest szerzett a Manchester City legutóbb mérkőzésén, amivel válaszoltak az Arsenal üzenetére.

Vasárnap délután ismét pályára léphet Szoboszlai a Liverpoolban

Miután az elmúlt időszakban Szoboszlai Dominik nem egyszer a kispadról állt be, nem lehet tudni, hogy Klopp a nagy rangadó idején milyen formában számít rá.