Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,780 $

Az Egyesült Államok „fontolóra veszi” a koronavírus elleni vakcinák szellemi tulajdonjogainak felfüggesztését

Az Egyesült Államok fontolóra vesz minden opciót a koronavírus elleni vakcinák globális termelésének legalacsonyabb áron való maximalizálására, még a régóta emlegetett szellemi tulajdonjog felfüggesztését is, bár a Fehér Ház egyelőre még nem döntött.

...svg content...Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház James Brady sajtószobájában 2021. április 12-én. MTI/EPA/Sipa/Pool/Oliver Contreras
Külföld
Author image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A bejelentés mellett az Egyesült Államok és több nyugati ország is orvosi eszközökkel, illetve vakcinák előállításával kezdett el segíteni Indiának, ahol az új koronavírusos esetek és halálos áldozatok száma is meredeken emelkedik.

Szerdán átlépte a kétszázezret az áldozatok száma az ázsiai országban, hivatalosan ennél is többen halhattak meg, írja az Al Jazeera. Soron kívül Fátyolfelhős, napos időnk lesz hétfőn, 19 fok körül alakul a hőmérséklet napközben

Az Egyesült Államok kormányszóvivője, Jen Psaki szerint „több különböző módja van” annak, hogy a globális vakcinatermelést maximalizálni lehessen. Kérdésre, miszerint ezek között a létező vakcinák szellemi tulajdonjogának felfüggesztése, melyet a szegényebb országok év eleje óta kérnek, is ott van-e, azt mondta:

„Egyelőre ez is közöttük van, de meg kell vizsgálnunk, minek van a legtöbb értelme.”

Az Egészségügyi Világszervezet vezetői, volt kormányfők és segélyszervezetek is kérték már az Egyesült Államok és más országok kormányait, hogy függesszék fel ezeket, hogy így a gyártási kapacitással rendelkező országok felgyorsíthassák a vakcinatermelést. Psaki szerint azonban azt is vizsgálják, hogy házon belül megoldható-e a kapacitás növelése.

Az Egyesült Államok eddig több nyugati országgal együtt blokkolta a Dél-Afrika és India által beterjesztett kezdeményezést a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO), ezzel gátolva, hogy a fejlődő országokban is lehessen koronavírus elleni vakcinákat gyártani.

A tanács azonban pénteken ül majd össze legközelebb, miközben kőkemény kampány folyik Washingtonban azért, hogy meggyőzzék Joe Biden kormányát arról, gondolják meg magukat a témában – ahogy a gyógyszercégek is hevesen lobbiznak, hogy ne tegyék.