Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,94 Ft
Euró
389,41 Ft
Font
455,06 Ft
Bitcoin
59,250 $

Perez: tömegesen mehetnek csődbe a futballklubok

Florentino Perez, a Real Madrid elnöke, valamint a Szuperliga egyik fő támogatója és atyja szerint, ha csak nem lesz valami nagyobb reform vagy Szuperligához hasonló kezdeményezés, akkor tömeges csődökre lehet számítani.

A Chelsea Szuperligához csatlakozása ellen tüntetnek a klub szurkolói a londoni Stamford Bridge Stadion előtt 2021. április 20-án, mielőtt megkezdődik a csapat és a Brighton mérkőzése az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban. Április 19-én az európai labdarúgás tizenkét élklubja bejelentette a a labdarúgó Szuperliga létrehozását, ezt pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) élesen ellenzi. MTI/EPA/Neil Hall
Sport

Nagy Noel

Szerkesztő

Perez a spanyol AS-nek adott hosszabb interjújában tért ki több témára, köztük az egész járványhelyzet okozta pénzügyi válságra, és a megbukó félben lévő Szuperliga projekt pénzügyi vonzataira.

A Real Madrid klubelnöke mindenekelőtt cáfolta, hogy ez egy exkluzív liga lenne, ami szembe megy a nemzeti ligákkal vagy az egyetemes futballal, szerinte pont azért jött létre, hogy a labdarúgást valahogyan ki lehessen húzni a válságból. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

„A futball jelenleg nagyon komoly bajban van, a gazdaság mélyrepülésben van, ami pedig a futballt is érinti (…). A Szuperliga nem megy szembe a nemzeti bajnokságokkal, az a fő célja, hogy az egész futball számára biztosítsa a pénz áramlását”

Ismételten kritizálta az UEFA reformötletét a Bajnokok Ligájára, főként azt az aspektusát, hogy 2024-ig terveznek várni vele. Perez ugyanis úgy látja, a futball a jelenlegi formájában addig nem lesz fenntartható, annyira mély a válság.

A klubelnök emlékeztetett, hogy a Szuperliga alapítóklubjai csak a járvány első három hónapjában 650 millió eurós veszteséget termeltek, ami a mostani szezon végén 2-2.5 milliárd euró közötti összegre fog rúgni. Felhozta példának a Girondis de Bordeaux csapatát, amely hiába Ligue 1 szereplő, hivatalosan is bejelentették, hogy csődbe mentek.

Mint mondta, amennyiben nem történik valami azonnali cselekvés, akkor nagyon sok klub követheti a Bordeaux példáját. Szerinte pont az ilyen helyzetek elkerülésére szolgált volna a Szuperliga, amely Perez vélekedése szerint érdekesebb meccseket szolgáltatott volna, így nagyobb pénz áramlott volna a futballba.

Perez emlékeztetett, hogy a piaci alapon működő kluboknak, mint a Real Madrid, három fő bevételi forrása van: a box office (jegybevételek, merchandising, stb.), a tévés pénzek, valamint a szponzori pénzek. Ezek fix forrást jelentenek, ám a piaci körülmények között gyakran változhatnak.

A klubelnök azonban úgy látja, a jelenlegi futballban ez egyáltalán nem versenyképes, mivel számos klub rendelkezik állami háttérrel és milliárdos befektetőkkel, akik „szórakozásból” akár több százmilliós veszteséget is bevállalnak. Perez kijelentette, az ilyen klubokkal egyszerűen nem lehet tisztességesen versenybe szállni.

Perez úgy véli, ennek a helyzetnek a megoldása egy nagyon szigorú Pénzügyi Fair Play lenne, ami megfelelően kiegyenlítené az erőviszonyokat. Mint mondta, ezt is szolgálta volna az Európai Szuperliga, ugyanis az a kiscsapatoknak és a nagycsapatoknak is kiváló feltételeket teremtene.

A klubelnök szerint mindenképpen aggasztó, hogy a Bajnokok Ligája négy elődöntőse közül három (a PSG, a Chelsea és a Manchester City) már volt szankcionálva vagy folytattak le ellenük vizsgálatot a Pénzügyi Fair Play szabályok megsértése miatt.

Perez szerint a jövőben már nem csak az lehet problémás, hogy a klubok tudnak-e játékost igazolni, hanem egyáltalán meg tudják-e tartani a jelenleg keretben lévő játékosaikat. A jelenlegi pénzügyi helyzetben, véli, szinte minden klubnak el kell fogadnia az első ajánlatot, ami érkezik egy-egy játékosáért.

Perez kihangsúlyozta, hogy ha el akarjuk kerülni azt, hogy a klubok tömegesen csődbe menjenek, azonnal kell cselekedni valamit, például a Szuperligát vagy egy ahhoz hasonló koncepciót be kell indítani, ami biztosítja a jelentősebb tőkeinjekciót.