Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,775 $

Lehetségessé válhat, hogy a decemberben beoltottak szeptemberben kapnak egy újabb oltást

Ez azonban a legközelebbi forgatókönyv, és egyelőre nem született döntés egy esetleges harmadik oltásról, amit minden bizonnyal a gyártó határoz meg, mint arról korábban Müller Cecília országos tisztifőorvos is beszélt.

Fotó: Beoltanak két férfit az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. április 22-én. MTI/Krizsán Csaba
Belföld

Hujber Dávid

Szerkesztő

Magyarország kivételes helyzetben van, egyre nagyobb és nagyobb szállítmányokat kap, köszönhetően az aláírt szerződéseknek. Összesen öt oltóanyaggal olthatnak az országban, amivel szintén kiemelkednek a mezőnyből.

Lassan előfordulhat az a helyzet is, hogy több vakcina lesz a raktárban, mint oltásra regisztrált. Ennek kapcsán Gulyás Gergely csütörtökön a kormányinfón elmondta, a vakcinafelesleg jelenleg ismeretlen kategória. Soron kívül Budán nyílik meg hamarosan az ország legnagyobb Aldi üzlete

„Azt kell mondjam, csak kívánhatjuk magunknak, hogy legyen vakcinafelesleg, mert amit valamennyi gyártó egészen biztosan tudott mondani, hogy 6 hónapra védettséget jelentenek.” Mivel a gyártóknak nagyon gyors munkát kellett végezniük a világjárvány ténye miatt, egyelőre nem lehet pontosan megmondani, meddig véd egy vakcina.

A gyártók legszűkebb becslése szerint ez 6 hónap, ez az az idő, amin belül a vakcina még biztosan védettséget nyújt. „Vannak kedvező jelek, amelyek azt mutatják, hogy ez legyen 8 hónap, 1 év, valaki azt mondja, akár 2 év is.”

Egészséges a koronavírus-fertőzésben elhunyt 34 éves édesanya csecsemője

Mint arról Gulyás is beszélt, azok az egészségügyi dolgozók, akik már december végén megkapták az oltásukat, náluk közvetlen szeptember előtt ez a 6 hónapos időszak le fog járni. „Lehet, hogy akkor még nem kell újra oltani, ezt folyamatosan mis tanulmányozzuk, és a világ nagyon sok pontján vizsgálják az ellenanyag szintet, a védettség mértékét.”

„De lehet, hogy akár már szeptemberben újra kell oltani azokat, akiket egyik vagy másik vakcinával oltottak be.” A kormány ennél jobbat, a legjobbat remél, de szerintük mindig a legrosszabb verzióra kell felkészülni.

Megtalálhatták az amerikai és ausztrál szörfösök holttesteit Mexikóban

Nagy valószínűség szerint a holttestek azok a személyek személyazonosságait rejtik, akik nemrég tűntek el.