Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,05 Ft
Euró
391,02 Ft
Font
457,96 Ft
Bitcoin
62,771 $

Lehetséges, hogy az Európai Bizottság perre menne az AstraZenecával

Nemrég öt névtelenül nyilatkozó diplomata megosztotta, hogy az Európai Bizottság kész lenne pert indítani az AstraZeneca ellen, amiért a vállalat nem tartotta a korábbi megállapodásban szereplő szállításokat.

Az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó cég egyik központja a Maryland állambeli Gaithersburgben 2021. április 5-én. A Biden-adminisztráció április 3-án a Johnson & Johnsont bízta meg a problémás baltimore-i Emergent BioSolutions gyár irányításával, amelyben egy gyártási hiba miatt tönkrement a J&J koronavírus-vakcinájának 15 millió adagja. Ekkor még az AstraZeneca vezette a létesítményt, és a problémát az okozta, hogy összekeverték az AstraZeneca és az amerikai cég készítményeinek alapanyagát. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Bizottság szerdai ülésén fel is vetették az ügyet, a Politico értesülései szerint pedig a tagországok többsége a per mellett voksolt, mivel az AstraZeneca nem teljesítette az általa vállalt vakcinamennyiség leszállítását. Az egyik névtelenül nyilatkozó diplomata szerint a perrel az lenne a céljuk, hogy kötelezzék a vállalatot a korábbi megállapodásban szereplő adagok biztosítására.

Két diplomata arról számolt be, hogy a héten kitűzésre került még egy határidő, ameddig a tagországoknak el kell dönteniük, hogy el akarják-e indítani a jogi eljárást az AstraZeneca ellen. A vállalat januárban jelentette be, hogy nem tudja teljesíteni a megállapodás keretében vállalt adagok leszállítását, sőt, az eredetileg vállalt 100 millió adag helyett csipán 30 millió adag leszállítását teljesítették az EU felé. Soron kívül Bőnyi iskolai késelés: a megkéselt lány túl van az életveszélyen

Mivel a szállítmányok harmada sem érkezett meg a régióba, a tagországok oltási tervei jócskán megcsúsztak, ami súlyos következményekkel jár az egészségügyi ellátórendszerekben. Az AstraZeneca előrevetítette: megközelítőleg 70 millió adag oltóanyagot lesz képes leszállítani a második negyedév végéig, ezzel szemben korábban 300 millió adagról volt szó a megállapodásban – írja a 24.hu.