Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,94 Ft
Euró
391,71 Ft
Font
457,87 Ft
Bitcoin
62,596 $

A brazil kormány a családalapítás elhalasztására szólítja fel a terhesség előtt álló nőket

A brazil kormány döbbenetes kéréssel fordult a családalapítást tervező nőkhöz: azt kérik, a brazil nők halasszák el a terhességre vonatkozó terveiket a koronavírus új variánsainak megjelenése miatt.

Santo André, 2021. április 16. Nõvérek és orvosok látnak el koronavírussal fertõzött betegeket egy ideiglenes kórházban a brazíliai Santo Andréban 2021. április 15-én. Brazíliában a járványnak ebben a szakaszában az intenzív osztályra kerülõ betegek többsége 40 évesnél fiatalabb. MTI/EPA/EFE/Sebastiao Moreira
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A brazil elnök elégtelen járványkezelése miatt az országban folyamatosan megdőlnek a negatív rekordok halálozás tekintetében, a brazil kormány most pedig egy újabb felfoghatatlan lépéssel kívánja szabályozni a nők családalapítását.

A kormány azzal érvelt a kérés mellett, hogy a koronavírus-járvány elképesztően gyors terjedése, valamint az új variánsok megjelenése egyre nagyobb fenyegetést jelent a lakosságra, kifejezetten az új mutációk, melyek az egészségügyi minisztérium szerint eddig nagyobb arányban fertőztek meg terhes nőket. Soron kívül A hét első felében napsütés, a második felében esős és szeles lesz az idő

„Ha lehetséges, (a nőknek) egy kicsit el kell halasztaniuk a terhességet egy jobb időre, hogy (békésebb) terhességük legyen” – mondta pénteken Raphael Camara, a brazil egészségügyi minisztérium elsődleges egészségügyi ellátásért felelős titkára. „Ezt természetesen nem mondhatjuk el azoknak, akik 42, 43 évesek, de egy fiatal nő számára, aki teheti, az a legjobb, ha várunk egy kicsit” – mondta egy sajtótájékoztatón.

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Brazíliát a koronavírushoz köthető halálozások tekintetében csak az Egyesült Államok előzi meg, 368 749 halálesettel és több mint 13,8 millió igazolt fertőzéssel. Az ország városait nagyon komolyan sújtotta az új fertőzések és a halálozások közelmúltbeli jelentős ugrása, amely részben az új, fertőzésveszélyesnek hitt változatoknak, részben pedig a korlátozásokat megtagadó lakosoknak köszönhető.

Az ország a politikai káosz és tétlenség kombinációjának köszönhetően még ennél is rosszabb idők felé tarthat – figyelmeztetett a héten egy közegészségügyi szakértői csoport. „Brazíliában a szövetségi válasz, a tétlenség és a szabálytalanság veszélyes kombinációja valósult meg, ideértve a klorokin bevezetését a terápiás kezelésekbe, a bizonyítékok hiánya ellenére is” – írja a csoport, amelyet Marcia Castro, a Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskolájának munkatársa vezetett, a São Paulo Egyetem kutatóival együttműködve, s mely tanulmány a Science folyóiratban is megjelent.

A kutatók azzal érveltek, hogy a szövetségi kormány „gyors és méltányos” válaszai segíthették volna a járvány megfékezését és a legkiszolgáltatottabbak védelmét – ám a vezetők kudarcot vallottak, és még mindig nem tesznek semmit a megfelelő védekezésért.

Manaus városában súlyos esetekben az intézkedések hiánya kórházi rendszerek összeomlásához vezetett, és masszív oxigénhiánnyal küzdöttek, mely a betegek kezeléséhez létfontosságú. „Azonnali intézkedés nélkül ez előzetes képet jelenthet arról, ami még várat magára Brazília más területein” – figyelmeztetett a csoport.

Hacsak a kormány nem tesz azonnal intézkedéseket, nem hoz meg járványügyi és korlátozó intézkedéseket, és nem gyorsítja az oltások ütemezését, a változatok elterjedése valószínűleg „elképzelhetetlen pusztításhoz vezet” majd. Camara pénteken közölte, hogy a minisztérium tanulmányokon dolgozik a terhesség és a változatok közötti összefüggések kérdésében – írja a CNN.

„Nincs nemzeti vagy nemzetközi vizsgálatunk, de a szakértők klinikai megítélése azt mutatja, hogy az új változat agresszívebben hat a terhes nőkre” – mondta. „Korábban a (súlyosság) a terhesség utolsó szakaszához kapcsolódott, de (a nők) most komolyabb tüneteket tapasztalnak a második trimeszterben, sőt az első trimeszterben is” – tette hozzá.