Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,57 Ft
Euró
394,13 Ft
Font
468,11 Ft
Bitcoin
61,604 $

Elhagytak egy klímakutató-állomást, mert a globális felmelegedés hatására víz alá fog süllyedni

Mi sem szemléltetheti jobban a klímaváltozás negatív hatásait, mint az a tény, hogy éppen az egyik kutatóállomás kerülhet hamarosan víz alá.

...svg content...Illusztráció/Unsplash
Greenbox
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A massachusettsi Cape Codban található állomás alatti talaj olyannyira erodálódott a közeli tengerparton megnövekedett víztömeg révén, hogy hónapokon belül a hullámok martalékává válhat.

A The Guardian hírportál tudósításából kiderült, hogy az állomást azelőtt, hogy bekövetkezne a visszafordíthatatlan katasztrófa, le fogják bontani, így elkerülhetik, hogy különböző részei az óceánban kössenek ki. Soron kívül Orbán Viktor, majd Magyar Péter is profilképet váltott az árvízvédelem alatt

Természetes folyamatok mindig is módosították és formálták Cape Cod partvidékét, azonban a procedúra az éghajlatváltozás miatt az utóbbi években jelentős mértékben felgyorsult, főként az egyre gyakoribb viharoknak köszönhetően, amelyek a környéken pusztítottak.

Andy Nash, az egyik bostoni meteorológiai intézet szakembere a lap megkeresésére elmondta, már régóta sejtették, hogy a megsemmisülés lehet az állomás sorsa, mivel korábban napi 1,8 méteres növekedést mértek a tengeren, ami azt jelentette, hogy rohamosan emelkedett a vízszint a környéken.

„Legoptimistább becsléseink alapján még 10 évbe telt volna a folyamat, azonban – miután méteres nagyságrendben fogyott el az épület alól a talaj – rájöttünk, nem éveink, hanem csupán hónapjaink vannak hátra.”

Habár egy apró meteorológiai kutatóállomás felszámolására hajlamosak egyesek legyinteni, mégis szomorú bizonyítéka annak, hogy a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás a szemünk előtt játszódik le, a megfékezése pedig a jelenlegi ütemben, nemzetközi összefogás és akarat nélkül szinte lehetetlen.