Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,41 Ft
Euró
390,99 Ft
Font
458,03 Ft
Bitcoin
63,423 $

Orbán Viktor bejelentette, mikor lehetünk kint a vízből: a következő hat hétben duplázhatunk

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió vendége volt péntek reggel, ahol újabb információkat osztott meg a magyar járványhelyzetről.

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Belföld

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az mindenképpen jó hír, hogy már több mint 1,3 millió magyar a második oltását is megkaphatta. Összesen 3 millióan vannak, akik legkevesebb egy vakcinát kaphattak. Hamarosan emiatt egy újabb nyitási folyamat valósulhat meg, amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt szerdán.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfó ideje alatt arra is kitért, hogy várhatóan mikor térhetünk vissza a régi életünkhöz, illetve az eddig regisztráltak mikor számíthatnak arra, hogy megkapják az oltásukat. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

Gőzerővel oltanak a magyarok, az eddig regisztrált idősek 90%-a már oltott

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban beszélt az aktuális helyzetről, az előttünk álló időszakról.

Orbán az iskolák újranyitása kapcsán megjegyezte, az óvatosság és a fokozatosság miatt döntöttek az oktatási intézmények lépcsőzetes nyitása miatt. A döntésben fontos szerepet játszott a bölcsődékben tapasztaltak is.

A miniszterelnök elismerte, kevesebben jelentkeztek oltásra a pedagógusok közül, mint azt remélte, illetve megérti a helyzetüket. Az azonban szintén fontos döntés volt, hogy az igazgató dönthet a gyerekek igazolásáról, ha egy szülő nem akarja iskolába küldeni a gyerekét.

Orbán kiemelte, már nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az oltható emberek száma eléri az 50%-ot, és rövidesen átlépjük azt a bizonyos választóvonalat, ami meghatározó lesz. A következő hat hetet döntőnek nevezte, mert megduplázódhatnak a beoltottak száma.

Szintén említést tett az Amerikából érkezett vakcinákról, amiket vizsgálat alá helyeztek, és az EU döntése alapján a kiesett 500 ezer vakcinát a magyar kormány más forrásokból próbálja pótolni. Orbán jó esélyt lát arra, hogy sikerrel fognak járni, ebben Kína lehet a legnagyobb segítségükre. Ne feledjük, a keleti vakcinák nélkül messze kevesebb ember kaphatta volna meg az oltását, ráadásul ezek az oltóanyagok is rendkívül hatékonyak.

Az elmúlt 24 órában 241 ember hunyt el a COVID miatt, miközben a kórházban lévők száma valamivel több mint 9 400. Orbán azzal számol, hogy május végére, júniusra kint leszünk a vízből, de arra mindenki figyelmét felhívta, hogy az oltás rendkívül fontos, mert aki nem él a lehetőséggel, az előbb vagy utóbb beteg lesz, ami adott esetben súlyos következményekkel is járhat.

Emiatt senki nem gondolhatja azt, ha elérjük a 60-70%-os átoltottságot, nem kapja el a fertőzést, mert az ugyanúgy jelen van, és valószínűleg velünk is marad. Tehát az oltás az egyetlen ellenszer, ami életet ment, mint az a kampányban is olvasható.

Összesen 27 14 év alatti gyerek van jelenleg kórházban a COVID miatt, ketten közülük lélegeztetőgépes kezelést kapnak az intenzív osztályon.

A gazdasági újraindítás is rendkívül fontos lesz, és a miniszterelnök úgy látja, több munkahely lesz, mint a vírus előtt. Rengeteg pénzügyi forrást fordítanak arra, hogy az újraindítás a lehető leghatékonyabb legyen. 2021-ben és 2022- ben 5000 milliárd forintot költenek a gazdaság újraindítására.

Ha a következő hat hétben minden a tervek szerint alakul az oltási tervvel, akkor Magyarország igen gyorsan lábalhat ki a vírusból, és európai mintapélda lehet a védekezésben, illetve az oltások beadásában.

Négy rendőrrel végeztek egy lövöldözésben az Egyesült Államokban

Megrázó eset történt az észak-karolinai Charlotte-bana, ahol négy rendőr vesztette életét egy lövöldözésben.

Élőben adja a tv a Bayern München-Real Madrid Bajnokok Ligája elődöntőt

A Bayern München látja vendégül a Real Madridot a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén kedd este.