Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,424 $

Orosz külügyminiszter: fel kell hagyni a nyugati fizetési rendszerek használatával

Szergej Lavrov külügyminiszter bejelentette, Oroszország meg fogja tenni a szükséges lépéseket, hogy gazdaságát minél inkább függetlenítse a dollártól és tranzakcióit inkább a nemzeti valutában bonyolítsa le.

Moszkva, 2021. április 2. Az orosz külügyminisztérium által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (b) és fehérorosz hivatali partnere, Uladzimir Makej részt vesz a Független Államok Közösségét alkotó szovjet utódállamok külügyminisztereinek tanácskozásán Moszkvában 2021. április 2-án. MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Lavrov azt is kifejtette, hogy Oroszországnak le kell állni a „nyugatiak” irányítása alatt álló nemzetközi fizetőrendszerek használatával és másra átállnia – idézte a TASS hírügynökség. A külügyminiszter az IRNA hírügynökségnek adott interjújában elmondta:

„Nagyon fontos lenne előrelépni a szankciókból fakadó kockázatok csökkentése területén, hogy minél kisebb kárt okozzanak a gazdasági szereplőknek. Fokozatos lépéseket kell tenni a nemzetgazdaságok dedollarizációja és a nemzeti vagy alternatív valutákra való átállás területén, valamint fel kell hagyni a nyugati irányítás alatt álló nemzetközi fizetési rendszerek használatával” Soron kívül Négy csecsemőt találtak egy fagyasztóban, mégsem emelnek vádat az anya ellen

Lavrov hozzátette, Oroszország folyamatosan ezen cél megvalósításán dolgozik és kifejezetten ígéretes jövőképet lát, köszönhetően a nemzetközi partnerekkel való együttműködésnek, amellyel egyre többen eltérhetnek a dollár alapú kereskedelemtől.

A külügyminiszter ismételten elmondta, hogy Oroszország teljes mértékben elutasítja a Washington által kivetett szankciókat, szerinte ugyanis azok egyoldalúak és mindenekelőtt a társadalom legkiszolgáltatottabb rétegeit sújtják.

Lavrov emlékeztetett, hogy Oroszország már régóta hangos szószólója annak, hogy elfogadhatatlanok a Washington által kivetett szankciók, melyben több ország egyetértett velük a korábbiak során. Az USA még a Krím-félsziget annektálását követően vetett ki több szankciót Oroszországra az Európai Unióhoz hasonlóan.

Kelet-Ukrajnában az elmúlt idők során ismételten súlyossá kezdett válni a feszültség, Oroszország komoly mennyiségű haderőt sorakoztatott fel a határvidéken, így többen attól tartanak, hogy a 2014-15-öshöz hasonlóan súlyos harcok törhetnek ki.