Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,056 $

Többször játszódhat le vérrögösödés oltás előtt, mint vakcina után

Az ELTE Immunológiai Tanszékének tanszékvezető professzora szerint mindegyik oltóanyag, amelyik elérhető ma Magyarországon, hatékony és biztonságos.

...svg content...Kaposvár, 2021. április 7. Strenk Andrea ápoló oltáshoz készíti elő a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. április 7-én. MTI/Varga György
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Kacskovics Imre professzor a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában elmondta, felnőtteket olyan nagy arányban még sehol sem oltottak be, mint hazánkban.

A súlyos mellékhatásokkal kapcsolatban a szakember kiemelte, egyelőre nem hallott komolyabb problémákról, csak karfájdalomról és lázról számoltak be a beoltott magyar állampolgárok, melyek azonban kivétel nélkül a védőoltás általános immunválaszai. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Az Európai Gyógyszerügynökség nemrég bejelentette, hogy találtak összefüggést az AstraZeneca vakcinája és a véralvadási zavar következtében történt halálesetek között, az EMA viszont továbbra is ajánlja az oltást.

„Vérrögképződési zavarról Magyarországon nem tudni. A vérrögképződés védőoltás nélkül tízezerből tizenegy embernél fordul elő oltás nélkül, míg az AstraZeneca oltása után a mellékhatás húszezer eset közül egynél jelentkezett. Elmondhatjuk tehát, hogy a vérrög az oltás nélküli populációban sokkal gyakoribb” – magyarázta Kacskovics.

Az immunológus a vakcinák működési mechanizmusáról elmondta, amikor izomba adják a vakcinát, immunválaszt vált ki. Amikor találkozunk a vírussal, az antitestek hozzákötődnek a kórokozó tüskeproteinjéhez, ami így nem tud a sejtekhez kapcsolódni.

Egy darabig kering az érrendszerben, azután a szervezet lebontja. A mutációk is a tüskefehérje változásai, ez lehet jó és rossz. Ha kisebb a vírus kapcsolódóképessége, észre sem vesszük, ha erősebb, akkor fertőzőképesebb. Ilyen a brit mutáns. Ilyenkor az antitestek kevésbé hatékonyak – tette hozzá Kacskovics.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.