Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,88 Ft
Euró
390,42 Ft
Font
456,49 Ft
Bitcoin
61,785 $

Egy finn ápolónő rájött, hogyan lehet még több adagot kinyerni az injekciós üvegekből

Egy finn ápolónő felvette a harcot az orvosi pazarlással, és rájött, hogy milyen módszerrel lehet a lehető legtöbb adagot kinyerni a koronavírus elleni oltóanyagok injekciós üvegeiből.

Debrecen, 2020. december 27. Kocsán Réka, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetének szakgyógyszerésze a koronavírus elleni oltóanyaggal az intézet oltópontján 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdõdött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsõként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát. MTI/Czeglédi Zsolt
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Sari Roos ápolónő egy olyan oltási technikát mutatott be kollégáinak, mely lehetővé teszi, hogy a lehető legtöbb adagot nyerjék ki a koronavírus elleni vakcinák injekciós üvegeiből, ezzel pedig igen nagy segítséget nyújt az orvosoknak világszerte, akik készlethiánnyal küzdenek az oltások közepette.

Az ápolónő buborékos trükkje lehetővé teszi egy hetedik adag kivonását a Pfizer/BioNTech vakcinájának üvegcséjéből, mely eggyel több, mint amennyit az Európai Unió meghatározott, s mely oltóanyagot általában csak speciális fecskendővel lehet alkalmazni. Soron kívül Az Egyesült Államok után az EU-ban is betilthatják a TikTok-ot

Roos trükkje jelentősen megváltoztathatja a oltási ütemtervet, hiszen több országban küzdenek vakcinahiánnyal, ezzel a módszerrel pedig rengeteg embert lehetne beoltani a meglévő készletekből. Azért is különösen előnyös, hogy Roos a Pfizer oltóanyagánál látta meg a lehetőséget egy plusz adagra, mert ez az oltóanyag egyike azon keveseknek, melyek képesek hatékony védelmet biztosítani a koronavírus új, fertőzőbb variánsaival szemben is.

A technika lényege, hogy az ápolónő először csak egy kisebb adag oltóanyagot húz fel a fecskendőbe, majd visszatolja az üvegbe, hogy megszabaduljon a fecskendőben lévő levegőbuboréktól. A trükk egyik célja, hogy a tűben lévő összes folyadékot bejuttassák a szervezetbe, ezzel lezárva az injekció helyét, hogy az ne vérezzen.

Tuija Kumpulainen, a finn egészségügyi minisztérium vezetője úgy véli, az extra adagok kinyerése biztonságosan végezhető, amennyiben kellő figyelmet fordítanak a folyamatra, azonban kiemelte, minden esetben meg kell győződni arról, hogy nem maradt oltóanyag a tűben, vagyis a pácienst a megfelelő mennyiséggel oltották be.

Noha a technika nem egyszerű és nem minden esetben működik, lehetőséget biztosít az orvosoknak, hogy az Európai Unió által is jóváhagyott Moderna és AstraZeneca oltóanyagainak üvegeiből is megpróbálják kinyerni a lehető legtöbb mennyiséget, mely jelenleg 10 adagban van meghatározva, a trükkel pedig akár 12 dózist is kinyerhetnek egy injekciós üvegből – írja a TRT World.

Lezuhant egy katonai helikopter Kolumbiában, 9 katona életét vesztette

A hadsereg helikoptere eddig ismeretlen okokból lezuhant, a fedélzeten tartózkodó 9 katona pedig életét vesztette.