Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,48 Ft
Euró
389,10 Ft
Font
454,89 Ft
Bitcoin
59,583 $

Nem engedélyezett koronavírus-gyógyszereket csempésztek be Magyarországra

Indiából és Kínából származó, hazánkban nem engedélyezett, koronavírus-fertőzés tüneteinek enyhítésére szolgáló, továbbá potencianövelő készítményeket szerettek volna áthozni hatalmas mennyiségben a határon.

Unsplash
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az ugyeszseg.hu szerint egy Svájcban élő macedón nő tavaly novemberben a tompai határátkelőhelyen autóbusz utasaként érkezett az országba, a pénzügyőrök azonban az ülése alatti utazótáskában, a személyes holmija között 150 doboz, összesen 1.050 db, potenciazavar kezelésére szolgáló készítmény találtak.

A vádlott a Magyarországon nem engedélyezett gyógyszerből megközelítőleg három évre elegendő mennyiséget hozott be az ország területére. Soron kívül Verőfényes napsütésre számíthatunk a hétvégén, helyenként záporok is várhatók

Másik két, szintén vádemeléssel zárult ügyben két Bács-Kiskun megyei férfi Indiából és Kínából rendelt az interneten, angol nyelvű oldalakról klorokin-foszfát tartalmú, koronavírus okozta betegség kezelésére is szolgáló gyógyszereket, amelyek Magyarországon nem engedélyezettek. Egyikük 270 db-ot, másikuk 1000 db-ot rendelt meg és fizetett ki. Ez jóval meghaladta mindkét esetben a személyes szükségletet.

A hazai gyógyszerpiacon forgalomban lévő, hasonló hatóanyag tartalmú, de fele ilyen hatáserősségű gyógyszerek vénykötelesek, kizárólag orvosi javaslatra és orvosi kontroll mellett, meghatározott adagban szedhetők.

A külföldről érkezett, angol feliratuk szerint „egészségápoló termékek” megnevezésű csomagokat a NAV Repülőtéri Igazgatósága vizsgálat alá vonta és a kiskunhalasi rendőrök lefoglalták.

Az ügyészség a gyógyszerhamisítás bűntette miatt benyújtott vádiratokban pénzbüntetés kiszabása és próbára bocsátás mellett mindhárom esetben a lefoglalt gyógyszerek elkobzását is indítványozza. A szabadlábon lévő vádlottak ügyében a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

Tarlós István szerint Vitézy Dávid „a mai napig sértődött ember”

Mindemellett „végtelenül tisztességtelennek” tartja a főpolgármester-jelölt kommunikációját.