Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,36 Ft
Euró
388,25 Ft
Font
452,77 Ft
Bitcoin
63,203 $

Már gyerekek is gépi lélegeztetésre szorulnak a kórházakban koronavírus-fertőzés miatt

A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta, a szövődmények miatt nemcsak az idősek, hanem már a fiatalkorúak is mesterséges, gépi lélegeztetésre szorulnak.

Lélegeztetett betegeket ápolnak a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. Az intézmény kizárólag COVID-ellátást végez. MTI/Balázs Attila
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Velkey György az ATV Híradójának adott interjúban közölte, sok vidéki kórház vezetőjével beszélt, és megállapította, hogy a harmadik hullámban a koronavírus alapvető sajátossága, hogy gyorsabban terjed, illetve több az olyan gyerek is, aki kórházi kezelést igényel.

A szakorvos kijelentette, kétszer-háromszor több gyerek tartózkodik a kórházakban, mint korábban, és bár korábban azt hitték, kevésbé veszélyes a fiatalokra a kórokozó, jelenleg az látszik, hogy változott a helyzet. Soron kívül Kedden napközben beborulhat az ég, néhol záporokra is van kilátás

Velkey hozzátette, több esetben is előfordult elhízott gyerekeknél és kamaszoknál, hogy intubációt és lélegeztetőgépes terápiát kellett alkalmazniuk, továbbá sokszervi gyulladást is észleltek.

„Ezek a gyerekek is nem ritkán intenzív osztályos kezelést igényelnek, és egy-egy esetben gépi lélegzetezést is átmenetileg, de ezeket a gyerekeket még néhány nap küzdelem után mind sikerült megmentenünk” – figyelmeztetett a szakember.

A főigazgató kiemelte, gyerekeknél változó a tünettan és a kórlefolyás, viszont aggodalomra adhat okot a heveny vírusfertőzés, a magas láz, az ízlelés elvesztése és a légzési nehézségek, illetve a sokszervi gyulladás tipikus szimptómái, úgymint a nyaki nyirokcsomó megnagyobbodása, a bőrkiütések, a nyálkahártya és kötőhártya gyulladás, továbbá a keringési és légzési elégtelenség.

Az oltással kapcsolatban Velkey György elmondta, a gyerekek vakcinációja azért lenne indokolt, mert köztük széles körben terjed a vírus, és sokszor a felnőtteket tünetmentesen betegítik meg.

„A láncot meg kell szakítani. Van már ahol 12, és van ahol 6 éves kor felett lehet adni oltóanyagot. Néhány hónap múlva ott leszünk, hogy a gyerekek is olthatóak lesznek.”