Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,55 Ft
Euró
389,45 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
59,027 $

Jogszerűen volt Magyarországon a Honvédkórházban gyilkoló kínai férfi

Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere megerősítette, hogy az a 37 éves kínai férfi, aki 30 késszúrással támadt egy Honvédkórházban fekvő tanárnőre, jogszerűen tartózkodott az ország területén.

Budapest, 2020. október 26. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ főépülete a XIII. kerületben, a Pap Károly utcában. MTVA/Bizományosi: Róka László
Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője az esetet követően kérdésekkel fordult a belügyminisztériumhoz, és válaszokat követelt a támadó Magyarországon tartózkodásának jogszerűségére és időtartamára vonatkozóan – írja az Index. Ezen felül több kérdést is feltett:

  • Felvették-e a kapcsolatot az ügyben a kínai és a magyar hatóságok?
  • A Férfi rendelkezik-e magyar állampolgársággal vagy tartózkodási engedéllyel, és amennyiben igen, milyen eljárásban kapta?
  • Pintér Sándor ki tudja-e jelenteni, hogy a kínai férfi nem a letelepedési kötvényprogram résztvevője?
  • Törvényesen tartózkodott-e Magyarországon?

Pintér Sándor pedig a parlament honlapjára feltöltött írásos válaszában reagált a Jobbik képviselőjének, melyben ismertette, hogy a „Harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény” alapján személyes adatokat is tartalmazó tájékoztatást nem tud adni. Soron kívül Nem volt valós az érdi fiatal terrortámadással való fenyegetőzése, csak a nézettségért csinálta

A belügyminiszter viszont kihangsúlyozta, hogy a személyes adatok tiszteletben tartásával is elmondható, hogy a bűncselekményt elkövető kínai férfi jogszerűen tartózkodott Magyarország területén. Pintér jelezte:

„Az idegenrendészeti hatóság a tragikus eset összes körülményének figyelembevételével, a jogszabályi előírásoknak megfelelő, a társadalmi érdekeket is szem előtt tartó döntést fog hozni, amely döntés tartalmát előre jelezni nyilvánvalóan nem lehet, és amelyre a folyamatban lévő büntetőeljárás is jelentős befolyással bír majd”

idézte az Index.

Mint arról mi is beszámoltunk, még márciusban szabadult el egy kínai férfi a Honvédkórházban, aki egy sebészollóval harminc alkalommal megsebesített egy lélegeztetőgépen lévő tanárnőt. A nő néhány nappal később végül belehalt a sérüléseibe, és több ember kellett, mire semlegesíteni tudták a támadót.