Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,93 Ft
Euró
400,51 Ft
Font
480,93 Ft
Bitcoin
61,420 $

Komoly veszélyforrást jelenthetnek az edzőtermek

Egy dél-koreai tanulmány szerint az edzőtermek tökéletes táptalajai lehetnek a koronavírus terjedésének.

Egészség/Életmód

Szabó Kata

Szerkesztő

Több mint 100 koronavírus-fertőzött személy köthető ahhoz a fitneszoktatóhoz, aki tudomásán kívül továbbadta a vírust. Mindez még február közepén történt, a fertőzötteket pedig március 9-ig egytől-egyig beazonosították, azonban egy most publikált tanulmány tökéletesen rávilágít arra, milyen veszélyforrást is jelenthetnek a zárt térben végzett tevékenységek.

A februári foglalkozáson közel 30 fitneszoktató vett részt, és noha egyikük sem érezte magán a koronavírus vagy bármilyen rosszullét tüneteit, a négy órán át tartó intenzív edzést követően kiderült, hogy nyolcan is koronavírusosak lettek. Soron kívül Videón Orbán Viktor meglepetés családlátogatása (videó)

Kevesebb mint egy hónappal később a kontaktkutatás eredményeképp már 112 fertőzöttet sikerült beazonosítani, amelyek mindegyike a februári edzéshez volt köthető. Az esetek felében közvetlen átadásról volt szó, vagyis a diákok saját oktatójuktól kapták el a vírust, míg a többi esetben „külsős” kapcsolatfelvételkor történtek a fertőzések.

Hogy a vírus hogyan tudott ilyen gyorsasággal terjedni, arra többféle magyarázat is létezik, számolt be a történtekről a tanulmányt jegyző Sukbin Jang, aki a Dankook University College egyik oktatója. Állítása szerint a sportlétesítmények nedves, meleg légköre és az intenzív testmozgás által generált turbulens légáramlás a testet elhagyó cseppek sűrűbb átvitelét okozhatják, ami a fertőzés valószínűségét is megnöveli.

A tanulmányban szereplő információk szerint a kontakutatás során arra is fény derült, hogy a foglalkozáson résztvevők túl azon, hogy nagy számban megfertőződtek, más edzőtermekben is továbbadták a vírust, hiszen összesen 12 edzőtermet látogattak meg, melyek során 217 személyt tettek ki veszélynek, akik közül 57, – vagyis nagyjából minden negyedik – később pozitív koronavírus-tesztet produkált.

Eközben a WHO kizártnak tartja, hogy a vírus laboratóriumban készült volna:

https://liner.hu/who-kizarhato-hogy-a-koronavirust-laboratoriumban-allitottak-elo/

Több márkánál durván emelkednek a biztosítási, különösen a cascodíjak

Széles skálán mozognak az árváltozások, a 30% feletti drágulástól az enyhe csökkenésig.

Gyurcsány Ferenc szerint tény, hogy vele jobb volt a magyar embereknek

Miközben a DK támogatottsága rendkívüli mértékben zuhant, és 2026-ban várhatóan még a parlamentbe is nehéz lesz bejutniuk, Gyurcsány Ferenc azt bizonygatja, hogy márpedig vele jobb volt az ország.