Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,05 Ft
Euró
390,26 Ft
Font
456,31 Ft
Bitcoin
57,808 $

Évente kell majd magunkat oltani koronavírus ellen

Szingapúri tudósok szerint az immunrendszer által koronavírussal szemben termelt antitestek az idő előrehaladtával kikophatnak a szervezetből, ezért évente emlékeztető oltásokkal kell majd pótolni őket.

Budapest, 2021. március 24. Beoltanak egy nőt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával a fővárosi Szent János Kórház Kútvölgyi tömbjében kialakított oltóponton 2021. március 24-én. MTI/Kovács Attila
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A tanulmány során egyetemi kórházak koronavírus-pácienseit vizsgálták és rájöttek, hogy nem mindenkinél alakult ki a védettség azután, hogy átesett a fertőzésen – írta a Today Online hírportál.

A kutatók összesen 164 covid-beteget követtek nyomon 9 hónapon keresztül, a kísérletek ideje alatt többek között analizálták a tőlük begyűjtött vérmintákat, megfigyelve a semlegesítő antitestek viselkedését, melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a Sars-Cov-2 vírus támadásának megakadályozásában. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Az adatok alapján kiderült, hogy a védettségi szint egyénenként eltérő, ami viszont ennél sokkal fontosabb, hogy az antitestek korántsem bizonyultak robusztusnak, csupán az első egy-két hónapban maradt magas a koncentrációjuk a véráramban, utána folyamatosan csökkent az ellenanyag szintje a szervezetben.

Mindezekből kifolyólag arra a következtetésre jutottak, hogy az egyszeri vakcináció hosszú távon nem elegendő, további megerősítő oltások szükségesek ahhoz, hogy kialakuljon a maximális védettség.

Az antitesteken kívül a T-sejt immunitást is górcső alá vették – ezek olyan fehérvérsejtek, amelyek képesek elpusztítani a vérben található kórokozókat, például a Covid19-et okozó Sars-CoV-2 vírust is.

Kutatók rájöttek, hogy a T-sejt immunitásra még akkor is hagyatkozni lehet, ha a semlegesítő antitestek szintje alacsony, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer állapotától függően kell meghatározni az éves újraoltás lehetőségét.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.