Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
384,61 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,472 $

Megszületett az első koronavírus-antitestekkel rendelkező baba

Fotó: Zach Lucero
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Februárban hozta világra kisbabáját egy floridai anyuka, aki 36 hetes terhesen kapta meg a koronavírus elleni védőoltás első dózisát. Az újszülött Covid-19 antitestekkel a szervezetében született.

Dr. Paul Gilbert és Dr. Chad Rudnick szakértői felülvizsgálat előtt álló tanulmánya szerint az édesanya egészségügyi dolgozóként januárban, 36 hetes terhesen megkapta a Moderna koronavírus elleni védőoltásának első dózisát. 

Soron kívül Saját otthonukban fojtottak meg egy anyát és két kisfiát

A nő három héttel később egy “élénk és egészséges” kislánynak adott életet – írja a The Guardian. A kutatók a baba köldökzsinórjából származó vér vizsgálatakor Covid-19 elleni antitesteket fedeztek fel, ami a szerzők szerint arra utalhat, hogy a várandósság ideje alatt beadott védőoltás csökkentheti vagy megakadályozhatja a csecsemő megfertőződésének kockázatát.

Tudomásunk szerint ez az első olyan eset a világon, amelynél bizonyított, hogy egy újszülött az édesanya beoltása után antitestekkel jött világra

– mondta el Dr. Gilbert. Hozzátette, hogy a jelenség nem újkeletű, hiszen a többi, terhesség alatt beadott védőoltás esetében is történt már hasonló.

A tanulmány felhívja rá a figyelmet, hogy további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan megállapíthatóvá váljon, hogy az antitestekkel születő csecsemők valóban védettek-e a fertőzéssel szemben, és arra sürgetik kollégáikat, hogy végezzenek arra vonatkozó kutatásokat, hogy a várandós nők esetében milyen hatékonysággal és biztonságossággal jár a védőoltás.

Dr. Rudnick kiemelte, hogy további tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, születés után mennyi ideig tarthat a védelem, melyet az édesanya immunizálása okoz.