Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,30 Ft
Euró
391,12 Ft
Font
458,44 Ft
Bitcoin
63,868 $

Rusvai Miklós fontos kérdéseket tisztázott az oltások és a járványhelyzet kapcsán

Rusvai Miklós víruskutató a Kossuth Rádiónak adott interjújában fogalmazott úgy, hogy egyre fiatalabb betegek esnek a járvány áldozatául, amelynek kettő oka is van, az idősek átoltottsága és az, hogy a fertőzés is a fiatalabbak körében terjed.

Nyíregyháza, 2021. március 23. Soós Zoltán háziorvos előkészíti oltáshoz az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát nyíregyházi rendelőjében 2021. március 23-án. MTI/Balázs Attila
Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Rusvai Miklós víruskutató a Kossuth Rádiónak adott interjújában fogalmazott úgy, hogy egyre fiatalabb betegek esnek a járvány áldozatául, amelynek kettő oka is van, az idősek átoltottsága és az, hogy a fertőzés is a fiatalabbak körében terjed.

Rusvai az interjú során elmagyarázta, hogy miért fordul elő, amikor valaki úgy betegszik meg, hogy már megkapta a védőoltást. Ennek kapcsán elmondta, hogy maga a védőoltás nem a fertőzés ellen véd, hanem a súlyos betegség kialakulását és a halálos kimenetelt akadályozza meg. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

A szakértő úgy fogalmazott, hogy a védőoltás beadása után legalább három hétnek el kell telnie, mire a megfelelő védettség kialakul – idézte az Index. Hozzátette: a vakcina százból kilencven esetben megakadályozza a súlyos betegség, de a maradék tíz ember esetében a szervezet nem reagált megfelelőképpen az oltásra.

Rusvai szerint ez lehet alapvetően az oka, hogy az oltás beadása után is valaki megbetegszik, de ugyanakkor hozzátette, a már beoltott emberek körében Magyarországon még nem volt példa arra, hogy valaki életét vesztette volna.

Rusvai ismertette, hogy a két újonnan elfogadott vakcina – az indiai Covishield és a kínai CanSino féle Ad5-nCoV – ismerős lehet már a magyar lakosság számára. Az indiai oltóanyag ugyanis gyakorlatilag az AstraZeneca-vakcinával megegyező, csak a gyártó nem ugyanaz, míg a CanSino a Szputnyik V-hez és a Johnson & Johnsonhoz hasonló technológiát alkalmaz, utóbbira azért is hasonlít, mert szintén egyadagos.

A szakértő megjegyzi, hogy nem csak a vírus iránti félelem, hanem a vakcinák iránti bizalom is növekvőben van Magyarországon, csak az AstraZenecával szemben csökkent. Hozzátette: az emberek egyre több beteget érzékelnek a környezetükben, vagy legalább egy halottról tudnak, és már felismerték, hogy a vakcinával lehet elérni a védettséget.

Rusvai arra is kitért, hogy egészségügyi szempontból további szigorításokra lenne szükség, annyira súlyos a járvány harmadik hulláma, viszont mint mondta, figyelembe kell venni a gazdasági és pszichológiai szempontokat is.

Kitért arra is, hogy most már egyre több fiatal huny el a fertőzésben, melynek az egyik oka, hogy az idősebbek körében már egyre nagyobb az átoltottság, míg a másik oka, hogy sokkal több a fiatal fertőzött, így a „nagy számok törvénye alapján” egyre többen kerülnek lélegeztetőgépre és halnak meg.

Mint mondta, sajnos abban is lát összefüggést, hogy egyre több koronavírussal fertőzött édesanya veszíti el a magzatát, ám hozzátette: ennek nem közvetlenül a vírus az oka, hanem az anya szervezetében kialakult tartós láz és nem megfelelő oxigénellátás.

Rusvai végezetül kitért egy új gyógyszerre is, ami a favipiravirhoz nagyon hasonló, a molnupiravir nevet viseli kísérleti gyógyszerként. Mint mondta, ez a gyógyszer is lassítja a vírus szaporodását, a betegséget azonban nem gyógyítja, csak ha korai fázisban kezdték meg vele a kezelést.

Dietetikus mondta el, miért ne várjunk csodát a „fogyiporoktól” és trenddiétáktól

Mint mondta, a tényleges, hosszú távon tartható egészséges életmódhoz egy komoly és átgondolt elhatározás az első lépés, utána jön a többi.