Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Nincs test, nincs bűncselekmény – tizenkétezer nőnek veszett nyoma tavaly Peruban

Szexrabszolga és emberkereskedelmi hálózat után nyomoznak a perui rendőrségen belül, miután két fiatal nő holttestére találtak rá egy tiszt családjának birtokán. Az országban csaknem 12 ezer nő tűnt el tavaly.

Fotó: Aneta Lusina/Pexels
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Judith Machaca 2020. november 28-án, éjjel 11-kor küldte el élete utolsó üzenetét a mobiltelefonjáról. Utoljára munkából haza vezető útján láttak Tacnában, Peru déli részén. Kétségbeesett édesapja másnap felkereste a rendőrséget, hogy bejelentést tegyen 20 éves lányának eltűnéséről, de hatóságok elhajtották: biztos csak a pasijával van, majd hazakerül. 

Machaca soha nem került haza. A rendőrség továbbra sem volt hajlandó foglalkozni a környezetmérnök hallgató eltűnésével, így elkeseredett családja tüntetéseket és villasztásokat rendezett az állomás előtt. Judith holttestére két hónappal később, arccal lefelé, a csuklóival a háta mögött találtak rá markológépek a 14 éves Noemi Escobar holttestével együtt egy rendőrtiszt szüleinek farmján lévő kútban, 80 méter mélyen – írja az El Comercio Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A két gyilkossággal a rendőrtiszt Santiago Pacot vádolják, akinek saját szülei temették be a kutat a holttestek elrejtésére. A férfival szemben az ügyészség 18 hónap bűnügyi őrizet elrendelését kérvényezte, de a bíróság végül 9 hónapra rendelte el fogvatartását. Ehhez képes egy helyi bíró rendőrtiszt szabadon bocsátása mellett döntött. Egy másik bíró felülírta a szabadon bocsátásról szóló döntést és elrendelte a férfi letartóztatását, de Santiago Paco ekkora már messze járt, és azóta sem került a hatóságok kezére.

A szökevény a rejtekhelyéről tett közzé egy videósorozatot az interneten, amelyekben nemcsak a két gyilkosságról tesz vallomást, hanem azt is elismeri, hogy részt vett a szexrabszolga-kereskedelem hálózat munkájában, melyet éppen az a rendőri egység végez, amely az emberkereskedelmi és eltűnési ügyekben nyomoz.

A tacnai rendőrfőnök, Gen Segundo Mejía múlt hónapban rendelte el a nyomozást, melynek eredményeképpen eddig egyetlen tisztet tartóztattak le, harmincat pedig más egységekbe helyeztek át a vizsgálatok idejére. Pacot azóta sem sikerült előkeríteniük. 

Machaha és Escobar halála csak kettő a Peruban eltűnt lányok és nők ügyei közül, melyek az emberi jogi aktivisták szerint krízishelyzetbe sodorták az országot. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a lányok és nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények számának Covid-19 lezárások alatti ugrásszerű növekedését árnyékpandémiának (shadow pandemic) nevezte

Peruban 2020-ban a hatóságok 138 nőgyilkosságról tettek jelentést, az eltűnt nők száma pedig összesen 5521 – kétharmaduk kis- vagy fiatalkorú. Eliana Revollar, Peru emberi jogi ombudsmanjának nőjogi vezetője elmondta: fogalmuk sincs, valójában hány ember “tűnt el”. Hozzátette: a 138 tavalyi nőgyilkosságból csak 34 személyt vettek nyilvántartásba eltűnt személyként. 

A The Guardian szerint még a hivatalos adatok is alábecsülik a valódi számokat: a Mujeres Desaparecidas, vagyis Eltűnt nők szervezet szerint 11.828 nőt és lányt jelentettek 2020-ban a rendőrségi adatok szerint – kétharmaduk 18 évnél fiatalabb. 2018 óta a csoport szerint összesen 41.445 nő és lány tűnt el a 33 milliós lélekszámú Peruban. 

Ez az ügy megmutatja, hogy nőként még a hatóságoktól sem vagy biztonságban. Amikor egy eltűnést jelentesz, soha nem tudhatom, hogy éppen nem egy emberkereskedőnek teszel bejelentést

– mondta el Katherine Soto, a Mujeres Desaparecidas alapítója Machaha halálának körülményeivel kapcsolatban. 

Peru Igazságügyi és Nőjogi Minisztériumainak közös jelentése szerint 2020 májusa és októbere között összesen 23 ezer bejövő hívást és üzenetet fogadott a családon belüli erőszak bejelentésére és segítségkérésre felállított forródrót – ez a kétszerese a tavalyi számnak.

Az ombusdsman szerint átlagosan napi több mint öt nőt és lányt jelentenek be eltűnt személyként Peruban, de a rendőrség nem hajlandó nyomozásokat indítani.

Nincs test, nincs bűncselekmény

– mondta el Soto. 

Revollar szerint hiába létezik a nők és lányok védelme érdekében létrehozott jogi környezet, ha nincs, aki érvényesítené, ezek csak üres szavak. 2020-ban csak két nőgyilkosságban hoztak ítéletet.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.