Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Milliárdosok kérik a kormányokat a halálbüntetés eltörlésére

Egy kampány indult a halálbüntetés eltörlésére, melyet az üzleti világ legnagyobbjai támogatnak, köztük Francois-Henri Pinault és Arianna Huffington.

Fotó: Flickr/Emiliano Bar
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A globális üzleti élet vezetői csütörtökön elindítottak egy kampányt, amelyben kijelentették, hogy ellenzik a halálbüntetést, és felszólították a kormányokat, hogy hagyják abba a gyakorlatot, és kérjék társaikat, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Sir Richard Branson, a kampány egyik vezetője a virtuális South by Southwest fesztiválnak nyilatkozva azt mondta: „A halálbüntetés gyakorlata idejétmúlt, és minden észszerű intézkedéssel ellentétben, egészen nyilvánvalóan nem szolgáltat igazságot. A halálbüntetés kegyetlenség, pazarlás, hatástalan, diszkrimináló és elfogadhatatlan, hibakockázata pedig nagyon magas. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A halálbüntetés-ellenes kampány legelső aláírói között szerepel a milliárdos divatmágnás, François-Henri Pinault, a távközlési iparmágnás, Mo Ibrahim, a Ben & Jerry alapítói, Ben Cohen és Jerry Greenfield, Martha Lane Fox, technológiai vállalkozó és a Twitter igazgatóságának tagja, valamint Arianna Huffington, a Huffington Post alapítója is.

A kampányt egy nonprofit emberi jogi csoport koordinálja, melyet Celia Ouellette ügyvéd vezet, elmondása szerint ez a kampány lehetőséget kínál az üzleti élet vezetői számára, hogy vállaljanak felelősséget az ügyben és, hogy hitelesen szólalhassanak fel a faji és társadalmi kérdésekben, ezzel valódi hatást gyakorolva a társadalomra.

A Ben & Jerry alapítói, Cohen és Greenfield egy nyilatkozatban azt írták: „Az üzleti vezetőknek nem csak a társadalmi különbségekre kell reagálniuk, diskurzust kell folytatniuk és kulcsszerepet kell játszaniuk a társadalmunkban egyre növekvő strukturális rasszizmus minden szimbólumának lebontásában. A halálbüntetésnek hosszú története van az elnyomással, és ennek be kell fejeződnie. Most.”

Joe Biden az első amerikai elnök, aki nyíltan ellenzi a kivégzéseket, és nyomás alatt van a szövetségi halálbüntetés megszüntetése miatt. Ouellette azt reméli, hogy az üzleti közösség ugyanúgy elősegítheti a változások iránti lobbizást, mint ahogyan az Egyesült Államokban és másutt is a házasság egyenlőségét szorgalmazzák.

A csoport a halálbüntetés elleni világnap, október 10-e előtt kíván masszív támogatást elérni és növelni a változás iránti igényt, ehhez pedig némi segítséget nyújthat a tény, hogy az ENSZ több mint 170 tagállama törvényben vagy gyakorlatban eltörölte a halálbüntetést.

Oulette szerint a gyakorlat betiltása Biden elnök kinevezésével egy új lehetőséget kaphat, ugyanis Biden több alkalommal is nyíltan jelezte, hogy nem támogatja a halálbüntetést. Mivel Trump elnöksége idején több amerikai polgárt végzett ki, mint az összes állam együttvéve, egyértelművé válik, hogy mennyire lényeges az új kampány, mely el kívánja törölni a halálbüntetést.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.