Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,88 Ft
Euró
390,42 Ft
Font
456,49 Ft
Bitcoin
61,785 $

Nem biztos, hogy elértük a járvány tetőzését

Habár a védőoltásoknak köszönhetően bizonyos régiókban csökkent a fertőzések száma, és enyhült a pandémia, garancia nincs arra, hogy a közeljövőben ne változna a helyzet.

Székesfehérvár, 2021. március 20. Oltásra érkezők a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, ahol az orosz Szputnyik koronavírus elleni vakcinájával oltanak 2021. március 15-én. MTI/Vasvári Tamás
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Egyetlen nap leforgása alatt 740 ezer koronavírus-fertőzöttet találtak világszerte január 11-én, és a halálozási rekordok is megdőltek ebben az időszakban, azonban februárra folyamatosan visszaesett mind az elhunytak, mind a betegek száma, ami főként az oltások miatt történhetett.

A Nature folyóirat hasábjain megjelent elemzésből kiderült, kutatók továbbra sem biztosak abban, hogy a covid-variánsok egyértelmű rizikót jelenthetnek-e, illetve maga a vakcináció megoldhatta-e a problémát. Soron kívül Az Egyesült Államok után az EU-ban is betilthatják a TikTok-ot

Azt egyelőre ugyanis nem tudni, túl vagyunk-e a járványgörbe csúcsán, rengeteg fontos kérdés maradt. A Princeton Egyetem epidemiológusa, Ramanan Laxminarayan optimista, szerinte a januári csúcs volt a pandémia eddigi legsúlyosabb időszaka, a legrosszabb pedig már a hátunk mögött van.

Úgy véli, a mostani esetszámcsökkenés annak köszönhető, hogy nagyon sokan túl vannak a fertőzésen, ezért a vírus is nehezebben talál magának új gazdákat – írta az Infostart hírportál.

Kutatók ugyanakkor óvatosságra intenek, és a vérminták analízisével kívánják felderíteni a világ bizonyos részeinek valós átfertőzöttségét. Egy decemberi tanulmány szerint Indiában az emberek 22 százaléka is áteshetett már a betegségen, a sűrűn lakott metropoliszokban akár 40 százalékos arányról is beszélni lehet.

Van, aki szerint Afrika jelentheti a választ kérdésre – amennyiben ott is olyan magas a valós átfertőzöttség, mint Indiában, akkor valószínűleg globálisan nézve tényleg túl vagyunk a járvány csúcsán. Ez azonban nem azt jelenti, hogy minden ország túl van a maga csúcsán is.

Lezuhant egy katonai helikopter Kolumbiában, 9 katona életét vesztette

A hadsereg helikoptere eddig ismeretlen okokból lezuhant, a fedélzeten tartózkodó 9 katona pedig életét vesztette.