Dollár
431,79 Ft
Euró
423,20 Ft
Font
482,09 Ft
Bitcoin
19,433 $

Külföldön egyre több helyen leszállóágban van a koronavírus-járvány

Los Angeles, 2021. február 3. A megmaradt koronavírus elleni vakcinára várakozó, vakcinavadászoknak nevezett emberek ülnek a kaliforniai Los Angeles egyik kórházában működő oltópont közelében 2021. február 2-án. A várakozók remélik, hogy megkapják az oltást, ha felesleges oltóanyag marad a kinyitott fiolákban, vagy ha egy odarendelt páciens nem jelenik meg az előre egyeztetett időpontban. MTI/EPA/Etienne Laurent
not image

Kulcsár Péter

2021. február 22. - 21:49

Míg hazánkban hétvégén ismét felélénkült a covid-pandémia, addig a tengerentúlon jelentősen visszaestek a napi esetszámok.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) egykori vezetője a CBS-nek adott vasárnapi interjúban elmondta, ha a vakcinációs program az eddigi ütemben zajlik, akkor szignifikáns módon csökkenhet a koronavírusos betegek napi növekménye.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

Dr. Scott Gottlieb kiemelte, a tragédiák ellenére optimistának kell lenni, a tendenciát pedig sikerként kell értékelni. A szakember hozzátette, ha minden a jelenlegi tempóban marad, akkor tavasz végére, nyár elejére már országos szintű nyitásról lehet beszélni.

A Johns Hopkins Egyetem adatai alapján a pandémia kitörése óta az Egyesült Államokban összesen 28 millió covid-fertőzöttet regisztráltak, közülük 500 ezren haltak bele a súlyos szövődményekbe, az elmúlt hetekben azonban drámai zuhanást mérték mind betegek, mind elhunytak esetében.

Gottlieb kiemelte, a brit, dél-afrikai és brazil covid-mutációk komoly veszélyeket hordoznak magukban, hiszen nemcsak hogy fertőzőképesebbek, de befolyásolhatják az oltási kampány végkimenetelét is, ezért terjedésüket nyomon kell követni.

A vakcinagyártók mindeközben a sorozatosan felbukkanó koronavírustörzsekkel szemben is hatékony megerősítő oltások kifejlesztésén dolgoznak. Biden adminisztrációja szoros kapcsolatban áll a biotechnológiai cégekkel, a legfrissebb statisztikák szerint szombatig mintegy 75 millió adag védőoltást szállítottak ki az oltócentrumokba.

Az FDA ex-elnöke figyelmeztetett, annak ellenére is óvatosnak kell maradni, hogy a koronavírus körforgása alacsony szintekre került, hiszen a mutációk újabb gócpontok kialakulásához vezethetnek.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.