Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Magas kockázattal kaphatnak szívinfarktust a fizikailag kimerült férfiak

Az ESC Acute CardioVascular Care 2021, az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) online tudományos kongresszusán ma bemutatott kutatás szerint a kimerültséget tapasztaló férfiak nagyobb valószínűséggel kapnak infarktust, különösen igaz ez azokra a férfiakra, akik sosem házasodtak meg, özvegyek, vagy elváltak.

...svg content...Fotó: Unsplash/Aaron Andrew Ang
Egészség/Életmód
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Dr. Dmitriy Panov, a tanulmány szerzője, az Orosz Novoszibirszk Citológiai és Genetikai Intézetének munkatársa úgy fogalmazott, a kimerültség túlzott fáradtságra, a demoralizáció érzésére és a fokozott ingerlékenységre utal, különösen akkor, ha nem képesek alkalmazkodni a pszichológiai stresszorok tartós kitettségéhez.

Ez a tanulmány megvizsgálta a vitális kimerültség és a szívinfarktus kockázata közötti kapcsolatot azoknál a férfiaknál, akiknek kórtörténetében nem szerepel szív- és érrendszeri betegség. A tanulmány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) MONICA projektjének adatait használta fel, melynek keretében 1994-ben 657 25–64 éves férfit vontak be a kutatásba Novoszibirszkben. Soron kívül Így változik a boltok nyitvatartása október 23-án

A vitális kimerültség tüneteit a kiindulási ponton értékelték a MASTA protokoll által elfogadott Maastrichti Kimerültség Kérdőív segítségével, ezt követően a résztvevőket a kimerültség szintje szerint osztályozták: kiegyensúlyozott, közepesen kimerült vagy nagyon kimerült. A résztvevőket 14 éven keresztül követték nyomon a szívroham előfordulásának monitorozása miatt.

Összességében a férfiak kétharmada (67 százalék) nagy mértékű kimerültséggel küzdött, (15 százalékuk magas, 52 százalékuk mérsékeltebb arányban), míg 33 százalékuk nem volt érintett. A magas vérnyomású férfiak közel háromnegyede (74 százalék) küzdött vitális kimerültséggel – 58 százalékban magas, 16 százalékban mérsékelt arányban.

A kutatók elemezték az összefüggést a kiindulási vitális kimerültség és a szívroham kockázata között, a férfiak teljes csoportjában. A vitális kimerültséggel nem rendelkezőkhöz képest a mérsékelt vagy magas szinttel rendelkező férfiaknál 2,7-szer nagyobb volt a szívroham kockázata öt éven belül, és 2,25-szer nagyobb a kockázata 10 éven belül, továbbá 2,1-szer nagyobb volt a kockázatuk 14 éven belül.

Amikor az elemzést a társadalmi tényezők (iskolai végzettség, foglalkozás és családi állapot) és az életkor alapján kontrollálták, a vitális kimerültség hatása a szívroham kockázatára csökkent, de statisztikailag szignifikáns maradt. Például a vitális kimerültséggel nem rendelkezőkhöz képest, a közepes vagy magas kimerültségi szinttel rendelkező férfiak 16 százalékkal nagyobb valószínűséggel kaptak szívinfarktust a 14 évig tartó tanulmány alatt, mint azok, akiket nem a társadalmi tényezők és az életkor alapján csoportosítottak.

A kiigazított elemzés szerint a vitális kimerüléssel járó szívroham kockázata magasabb volt a nőtlen, elvált és özvegy férfiaknál, a házas férfiakhoz képest – a kockázati arány itt ugyanis 3,7; 4,7; 7,0 volt. A kimerültséggel járó szívroham kockázata 2,2-szer nagyobb volt az általános iskolai végzettségűeknél, mint az egyetemi végzettségű férfiaknál. A középkorú férfiakat azonban szemmel láthatóan komolyabban érintette a szívinfarktus kockázata, mint a fiatalabbakat: a 24-34 évesekhez képest a kimerüléssel járó szívroham kockázata a 45-54 éveseknél 3,8-szorosa volt, míg az 55-64 éveseknél 5,9-szerese.

A családi állapot, valamint a kimerültség és a szívroham kapcsolatára gyakorolt ​​hatásokról Dr. Panov azt mondta: „Az egyedüllét kevesebb társadalmi támogatást sejtet, amelyről korábbi tanulmányaink alapján tudjuk, hogy a miokardiális infarktus és a stroke független kockázati tényezője.”

A szakember megjegyezte, az eredmények azt a mintát mutatják be, mikor a társadalmi hátrányok a vitális kimerültséghez szorosan kapcsolódnak, amely a szívbetegségek nagyobb kockázatával jár, melynek felmérésekor figyelembe kell venni a kimerültség és az esetleges kardiovaszkuláris betegségek kapcsolatát is.

Az otthoni és munkahelyi közérzet javítására, valamint a stressz csökkentésére irányuló erőfeszítések hozzájárulhatnak a vitális kimerültség csökkentéséhez. A közösségi csoportokba való bevonás az egyik módja a társadalmi támogatás növelésének és a stressz elkerülésének, tehát egészséges életmóddal összekapcsolva ezeknek az intézkedéseknek előnyösnek kell lenniük a szív egészsége szempontjából.

Deutsch Tamás: vérlázító provokációra készülnek Gyurcsányék

Deutsch Tamásnál többszörösen betelt a pohár Gyurcsány Ferencék miatt, szerinte megint hazudnak reggel, éjjel meg este.

Meglepően sokan kihagyják a kézmosást mosdóhasználat után

Emellett az is valószínűsíthető, hogy azok közül, akik kezet mosnak WC után és ebéd előtt, sokan nem figyelnek oda az alaposságra sem.

Szarvast gázoltak Piliscsabánál, kocsi alá került az állat

Súlyos baleset történt Piliscsabánál, ahol két gépkocsi is érintett volt egy szarvas elgázolásában, aki minden bizonnyal nem élte túl az ütközést.