Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,20 Ft
Euró
390,23 Ft
Font
456,08 Ft
Bitcoin
57,848 $

Nyolcévesnél fiatalabb gyerekek is kárt tesznek magukban a pandémia miatt

Mi sem bizonyíthatja jobban a koronavírus-járvány miatt érvénybe léptetett korlátozások és lezárások másodlagos hatását, mint a tény, hogy világszerte egyre több fiatalkorút érik mentális megpróbáltatások izoláció alatt.

Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Bradford Királyi Kórházba napi szinten kerülnek be olyan gyerekek, akik önszántukból megkísérelték kioltani saját életüket, illetve akik gyógyszerrel vagy különböző kábítószerekkel adagolták túl magukat.

A BBC hírportálnak adott interjúban a klinikán dolgozó Dave Greenhorn pszichológus konzulens elmondta, a pandémia kitörése óta rengeteg tragikus történettel szembesültek, amelyeket azelőtt még gondolni sem mertek volna. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Greenhorn közölte, bár főként tinédzserek érkeztek nagy számban a kórházba, az elmúlt hónapokban egyre több, akár 8 évesnél fiatalabb páciensekkel is volt dolguk, akik szintén öngyilkosságot akartak elkövetni.

A mentális zavarokkal küzdő fiatalok legfőképpen alkohollal és drogokkal próbálták meg oldani a szorongásukat, egyesek pedig a nyitott ablakon kiugorva akartak megmenekülni a zárlattól és izolációtól.

„Az országos zárlat már egy éve tart, ez pedig rendkívüli módon megnehezíti a kamaszok nés fiatalkorúak életét, mivel nem láthatják barátaikat, továbbá azt kell végignézniük, ahogy szüleik otthonmaradásra kényszerülnek, és esetleg elveszítik az állásaikat” – mondta Greenhorn.

A szakember hozzátette, a gyerekek többségénél még nem fejlődött ki az emocionális nyelvezet, így nem tudják megbeszélni szüleikkel és hozzátartozóikkal sem a súlyos lelki gondjaikat, egyszerűen csak feszültséget és depressziót éreznek, amit nem tudnak levezetni és feloldani.

A pszichológus kiemelte, a fiataloknál gyakran fizikai tünetekkel, úgymint erős szívdobogásérzéssel, fejfájással és légszomjjal találkoznak, melyek mind-mind a pánikbetegség, a generalizált szorongás és a megnövekedett stressz klasszikus szimptómái.

Amennyiben úgy érzi, önnek is segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.