Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,94 Ft
Euró
389,41 Ft
Font
455,06 Ft
Bitcoin
59,250 $

Immunológus: nem fog végtelenségig mutálódni a koronavírus

A Szegedi Egyetem immunológus és genetikus professzora szerint nem kell félnünk attól, hogy a vakcinák által termelt antitestek nem lesznek hatásosak a koronavírussal szemben.

Flickr/NIAID
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Duda Ernő az Index hírportálnak adott hosszabb interjújában arról beszélt, a jövőben még rengeteg új covid-mutációt fedezhetnek fel a kutatók, így a tendencia még egy ideig egészen biztosan folytatódhat.

A szakember hozzátette, a vírus nem fog korlátlan módon mutálódni, az új variánsok pedig csupán fertőzőképességben térhetnek el a vuhani alapváltozattól. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Duda nem ért egyet azzal, hogy egy teljesen elölt vírust tartalmazó, elavult technológiával készült vakcinával oltsunk, utalva ezzel a kínai Sinopharm védőoltására, amit rajta kívül többen is aggályosnak tartanak.

Az úgynevezett elhúzódó covid-tünetek egy részét azok az antitestek okozzák, melyeket az immunrendszerünk megtermelt a koronavírus egyes részeivel szemben, így ha ezeket bevisszük a szervezetbe és immunreakciót felerősítő adjuvánst teszünk melléjük, akkor az összes vírusdarabka ellen kiválasztódnak az antitestek.

Mindezek okán alakulhatnak ki a súlyosabb, hónapokon át tartó panaszok, ám lehetséges, hogy később kiderül, felesleges volt az aggodalom emiatt – magyarázta az immunológus.

Duda hangsúlyozta, a különböző védőoltások keresztalkalmazása valószínűleg erősebb védelmet nyújt a Covid19 kórokozója ellen, ezeket a teszteket érdemes lenne minél előbb elvégezni.