Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,71 Ft
Euró
389,58 Ft
Font
453,93 Ft
Bitcoin
61,829 $

Kína sérelmezi a mianmari gyáraik megtámadását, a halálos áldozatokról egy szót sem említettek – a felháborodás sem maradt el

A kínai külügyminisztérium és a kínai nagykövetség arra szólította fel a mianmari hatóságokat, hogy védjék meg a kínai kézben lévő vállalatokat a támadásoktól.

Rangun, 2021. március 16. A puccs ellen tüntetők és rohamrendőrök összecsapása Rangunban 2021. március 16-én. A hadsereg február 1-jén vette át a hatalmat Mianmarban, és azóta folytatódnak a tiltakozások a biztonsági erők egyre brutálisabb fellépésének ellenére is. Az összecsapásokban eddig mintegy száz tüntető vesztette életét. MTI/AP
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A február 1-jén történt katonai puccs óta folyamatosak a tömeges demonstrációk Mianmarban, ennek keretében már több épületet ért támadás. A katonaság a saját népét mészárolja, akik nem állnak ellen, és mindennap tízezres nagyságrendben vonulnak utcára.

A tüntetések során már legalább nyolcvanan vesztették életüket és ez a szám naponta növekszik. A halálos áldozatok mellett komoly vagyoni károk is keletkeztek, Yangonban például az ipari parkokban támadtak meg számos textilgyártó üzemet, néhányat fel is gyújtottak. Soron kívül Különleges program a fővárosi állatkertben: esti sétákra invitálják az érdeklődőket

Erre reagálva a Kína mianmari nagykövetsége egy Facebook-posztot tett közzé, melyben arra szólították fel a hatóságokat, hogy védjék meg a kínai üzletemberek kezében lévő vállalatokat és üzemeket – írja az AP hírügynökség.

A felháborodott kommentek viszont nem maradtak el, több mint 52 ezer komment érkezett a poszt alá, ami jóformán szétszedték Pekinget a kommentelők által „érzéketlennek” tartott poszt miatt.

Azzal is megvádolták a kínai hatóságokat, hogy elfordítják a fejüket a rendőrség és a katonaság brutális erőszakjától Mianmarban. Néhányan megemlítették azt is, hogy feltehetően a mianmari rendőrség állhat a gyújtogatások mögött, hogy szítani lehessen ezzel a feszültséget.

Yangon ipari parkjaiban több száz textilgyár van, amely kínai vállalkozók irányítása alatt áll, de nagyon prominensek a tajvani, dél-koreai és thai vállalatok is. A legtöbb vállalat magánkézben van, és számos nemzetközi divatmárka beszállítójának számítanak.