Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

Már tesztelik a négynapos munkahetet Spanyolországban

Spanyolország lehet a világ első állama, ahol érvénybe léphet az új munkatörvény, melynek keretében öt napról négy napra csökkentenék a kötelező munkanapokat.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A spanyol baloldali Más País párt februárban bejelentette, hamarosan megvizsgálják annak a lehetőségét, miként festene egy négynapos, vagyis 32 órás munkahét a gyakorlatban.

A The Guardian riportjából kiderült, hogy az ötletet Új-Zélandban és Németországban is felvetették, a kezdeményezés célja pedig az lenne, hogy redukálják a dolgozók mentális terhelését, valamint megnöveljék a produktivitást, ezáltal a klímaváltozással kapcsolatos problémákat is enyhíteni lehetne. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

A Más País előzetes tervei szerint a három éven át tartó, 50 millió eurót kóstáló projekt segítségével anélkül csökkenthetőek a munkaórák, hogy komoly károk keletkeznének a jelenlegi, ötnapos munkarendben.

Héctor Tejero, a Más País parlamenti képviselője elmondta, eddig több mint 200 cég jelezte, részt kívánnak venni a kísérletben, ami azt jelenti, hogy nagyjából 3-6 ezer munkáson tesztelhetik a négynapos munkahetet.

Tejero hozzátette, leghamarabb ősszel kezdődhet meg a folyamat, ami Franciaország 1998-as, 35 órás munkahéthez köthető tesztje után az egyik legambiciózusabb munkaügyi kísérlet lesz Európában.

A párt megerősítette a korábbi híreszteléseket, miszerint szakemberek fogják irányítani a procedúrákat, így a felmerülő gondokat a lehető leggyorsabban orvosolni tudják majd.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.